ΗΠΑ – Καλιφόρνια: Με αστυνομική παρέμβαση έληξε και η τελευταία φιλοπαλαιστινιακή κατάληψη πανεπιστημίου

Οι αστυνομικές δυνάμεις εκδίωξαν τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές από τον καταυλισμό που είχαν στήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, καθώς και από ένα αμφιθέατρο του ιδρύματος που είχαν καταλάβει. Η επιχείρηση έγινε μετά από έκκληση για βοήθεια από τις αρχές του πανεπιστημίου, που χαρακτήρισαν σαν «βίαιη διαμαρτυρία» τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Όπως ανακοίνωσε η πρυτανεία, σήμερα όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, την Πέμπτη, ενώ ζήτησε από τους υπαλλήλους να μην προσέλθουν στον φυσικό χώρο εργασίας τους.

Οι κινητοποιήσεις στο Ιρβάιν, περίπου 65 χλμ. νότια του Λος Άντζελες, ήταν οι τελευταίες από μια σειρά διαδηλώσεων στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Γάζα, με τους ακτιβιστές να ζητούν κατάπαυση του πυρός και την αποδέσμευση των αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από ισραηλινά συμφέροντα.

Από τις 29 Απριλίου που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στο Ιρβάιν, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Χάουαρντ Γκίλμαν είπε ότι το ίδρυμα βρίσκεται σε συζήτηση με φοιτητές, όμως δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για μια «κατάλληλη και μη ενοχλητική» εναλλακτική τοποθεσία διαμαρτυρίας.

«Οι διαδηλωτές έχουν επικεντρώσει τα περισσότερα από τα αιτήματά τους σε ενέργειες που θα απαιτούσαν από το πανεπιστήμιο να παραβιάσει τα δικαιώματα ακαδημαϊκής ελευθερίας του διδακτικού προσωπικού, τα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου των καθηγητών και των φοιτητών, καθώς και τα πολιτικά δικαιώματα πολλών από τους Εβραίους φοιτητές μας», σχολίασε ο Γκίλμαν, που στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι το ίδρυμα δεν θα υπαναχωρήσει από τις συμφωνίες που έχει κάνει με το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Πηγή: ertnews.gr