ΗΠΑ-Κογκρέσο: Ο Άντονι Φάουτσι αρνήθηκε ότι προσπάθησε να κρύψει την προέλευση της πανδημίας του Covid-19

Ο πρώην κυβερνητικός σύμβουλος των ΗΠΑ για τον COVID-19, Άντονι Φάουτσι, αρνήθηκε κατηγορηματικά τη Δευτέρα ότι προσπάθησε να κρύψει την προέλευση της πανδημίας κατά τη διάρκεια της πρώτης δημόσιας ακρόασης ενώπιον του Κογκρέσου μετά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του, σημειώνει το AFP.

Ο Άντονι Φάουτσι είχε γίνει ο πιο ορατός ειδικός των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της πανδημίας στις χαοτικές πρώτες μέρες της το 2020. Αλλά οι διαφωνίες του με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την απάντηση στην κρίση προκάλεσαν την οργή της δεξιάς.

Επί του παρόντος, ζει υπό προστασία, λόγω απειλών κατά της οικογένειας του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο 83χρονος ανοσολόγος βοήθησε στην πυροδότηση της πανδημίας εγκρίνοντας τη χρηματοδότηση που εστάλη σε Κινέζους επιστήμονες, τους οποίους κατηγορούν ότι δημιούργησαν τον κορονοϊό SARS-CoV-2, την προέλευση του COVID-19.

Ο πρώην επικεφαλής της μάχης των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του κορονοϊού έχει πιεστεί με ερωτήσεις από Ρεπουμπλικάνους στην υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πανδημία σχετικά με τις γνώσεις του για τα λεγόμενα «πειράματα κέρδους-λειτουργείας », τα οποία στοχεύουν στην τροποποίηση των ιών για την καταπολέμηση τους .

Αυτή η αμφιλεγόμενη τεχνική βρίσκεται στο επίκεντρο μιας θεωρίας ότι ο ιός διέφυγε από ένα εργαστήριο. Θα ήταν «μοριακά αδύνατο» για ιούς νυχτερίδων που μελετήθηκαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν στην Κίνα να έχουν μεταλλαχθεί σε SARS-CoV-2, είπε ο Fauci.

Οι κατηγορίες ορισμένων Ρεπουμπλικανών ότι επηρέασε την ανάλυση της CIA για την προέλευση της πανδημίας, φυσική ή προήλθε από εργαστήριο, είναι «εντελώς ψευδείς και απλά γκροτέσκες», επέμεινε ο επιστήμονας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν ερευνήσει την προέλευση του ιού και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μεταδόθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο στην Κίνα.

Ο Άντονι Φάουτσι ηγήθηκε του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) για 38 χρόνια, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, και συνέβαλε στις πολιτικές υγείας που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας, η οποία έχει σκοτώσει 1,1 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Έκανε εχθρούς μεταξύ των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ διορθώνοντας λανθασμένες πληροφορίες για τον πρώην Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, ο οποίος είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία τον Νοέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της 15μηνης έρευνας, η υποεπιτροπή άκουσε περισσότερες από 100 ώρες μαρτυριών και εξέτασε βουνά εγγράφων χωρίς να βρει στοιχεία που συνδέουν τον Anthony Fauci με δυνητικά επικίνδυνη έρευνα στη πόλη Wuhan.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτίμησαν, ωστόσο, σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε πέρυσι ότι είναι πιθανό ο ιός να τροποποιήθηκε γενετικά και να διέφυγε από το εργαστήριο της Γουχάν.