ΗΠΑ: Μετά τους νέους περιορισμούς λιγότεροι μετανάστες μπορούν να ζητήσουν άσυλο στα σύνορα του κράτους

Μετά την έναρξη ισχύος μιας σειράς περιορισμών στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, μειώθηκε ο αριθμός των μεταναστών που μπορούν να ζητήσουν άσυλο ή κάποιο είδος προστασίας στη χώρα.

Τα μέτρα, τα οποία ενεργοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μέσω εκτελεστικού διατάγματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, απαγορεύουν στους περισσότερους ανθρώπους που περνούν παράτυπα στο έδαφος των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την προστασία.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι σε μια μικρή ομάδα μέσων ενημέρωσης,  ο αριθμός των μεταναστών που αναφέρεται ότι απελάθηκαν «τάχιστα» στις χώρες τους ή απελάθηκαν στο Μεξικό, μετά την κράτηση στα σύνορα έχει διπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, από τις 5 έως τις 12 Ιουνίου, «το 73% των οικογενειακών μονάδων και των κρατουμένων ενηλίκων υποβλήθηκαν σε επεξεργασία για οικειοθελή επιστροφή ή ταχεία απέλαση».

Συγκριτικά, την εβδομάδα πριν από την έναρξη ισχύος των περιορισμών, το ποσοστό αυτό ήταν 36%.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) ανέφερε ότι «ο αριθμός των συλλήψεων στον τομέα του Ελ Πάσο (Τέξας) έχει μειωθεί κάπως» και ότι έχουν δει «πρώιμα σημάδια ότι ο αριθμός των συλλήψεων σε όλη την έκταση των συνόρων  κατεβαίνει».

Στην περιοχή του Ελ Πάσο, όπου οι αρχές έχτισαν ένα μεγάλο κέντρο διεκπεραίωσης χωρητικότητας 2.500 μεταναστών, η «πλειονότητα» των ανθρώπων που κρατούνται δεν μπόρεσαν να ζητήσουν άσυλο, σύμφωνα με αξιωματούχο της Συνοριακής Περιπολίας.

Ο λόγος, είπε ο αξιωματικός, είναι ότι δεν εκφράζουν ότι φοβούνται μην τους επιστρέψουν στις χώρες τους.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, τα άτομα που σταματούν να διασχίζουν παράτυπα πρέπει να εκφράσουν μόνοι τους ότι φοβούνται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Οι νέοι περιορισμοί κατάργησαν την απαίτηση της Συνοριακής Περιπολίας να ρωτά τους μετανάστες εάν φοβούνται την επιστροφή. Τώρα πρέπει να είναι αυτοί που θα το εκφράσουν για να έχουν μια συνέντευξη «αξιόπιστου φόβου», το αρχικό φίλτρο για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάποιο είδος προστασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε διάφορα σημεία του κέντρου υπάρχουν αφίσες που εξηγούν αυτή την αλλαγή στους μετανάστες. Η εγκατάσταση, που βρίσκεται στη μέση της ερήμου, αποτελείται από πολλές σκηνές και κοντέινερ και εκτείνεται σε πάνω από 300,00 τετραγωνικά πόδια.

Αυτή την Πέμπτη, περισσότεροι από 1.321 μετανάστες κρατήθηκαν σε αυτό το κέντρο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Περίπου 700 άτομα εργάζονται καθημερινά σε αυτές τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων στελεχών και εργολάβων της CBP.

Σε αυτό το κέντρο κρατούνται οικογένειες, ενήλικες που ταξιδεύουν μόνοι και ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οι μετανάστες κρατούνται σε δεκάδες κελιά, με διάφανες πόρτες. Σε καθένα από αυτά κοιμούνται και περνούν τη μέρα 15 με 20 άτομα.

Κάθε κελί έχει τρεις τουαλέτες και δύο νεροχύτες. Υπάρχουν επίσης πολλά χαλάκια που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κοιμούνται στο πάτωμα. Τους δίνουν μια κουβέρτα αλουμινίου για να καλυφθούν.

Αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσαν μήνυση την Τετάρτη κατά των νέων περιορισμών που επέβαλε ο Μπάιντεν. Οι οργανώσεις υποστήριξαν ότι οι κανονισμοί είναι «κάθετα ασυνεπείς με το καταστατικό ασύλου που θέσπισε το Κογκρέσο, το οποίο επιτρέπει στους μετανάστες να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου «είτε εισέρχονται είτε όχι» από ένα σημείο εισόδου».

Πηγή: EFE