ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ανησυχεί για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Το Πεντάγωνο παρακολουθεί την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και ανησυχεί για την κλιμακούμενη ένταση ενώ συνεχίζει να προτρέπει στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης.

Νωρίτερα, το CNN επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν  ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσιγκτον για τον σχεδιασμό του να μεταφέρει πόρους στον βορρά ως προετοιμασία για μια πιθανή επίθεση κατά της Χεζμπολάχ.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε επίσης στο δίκτυο ότι οι επιπτώσεις μεγάλης κλίμακας πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα είναι καταστροφικές, θεωρώντας ότι «η πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ αυξάνεται καθώς οι ελπίδες επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εξασθενούν».

Πηγές ανέφεραν στο αμερικανικό  δίκτυο ότι, «ο Μπλίνκεν είπε σε έναν από τους Άραβες ομολόγους του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στην περιοχή ότι το Ισραήλ φαίνεται να σκοπεύει να εισβάλει στον Λίβανο».

Πρόσθεσε ακόμη πως, το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσιγκτον για τους φόβους του ότι το σύστημα Iron Dome θα εκτεθεί σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ.

Χθες, η εφημερίδα Yedioth Ahronoth επικαλέστηκε έναν ανώτερο πολιτικό αξιωματούχο που είπε: «Εάν η Χεζμπολάχ συνεχίσει να μας επιτίθεται, ο νότιος Λίβανος θα μοιάζει με τη Γάζα και δεν θα υπάρχει ασυλία για τη Βηρυτό».

Εκτίμησε μάλιστα  ότι «η αντίστροφη μέτρηση για την ισχυρή απάντηση μας έχει αρχίσει και θα σταματήσει μόνο με την αποδοχή από τη Χεζμπολάχ της προτασης  του Αμερικανού απεσταλμένου Άμος Χoκστάιν».

Χθες, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Sayyed Hassan Nasrallah, επιβεβαίωσε σε μια ομιλία ότι, η απειλή πολέμου δεν μας φοβίζει, έχουμε προετοιμαστεί για τις χειρότερες μέρες, και ο εχθρός ξέρει τι τον περιμένει. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ έκανε λόγω για επέκταση των εχθροπραξιών λέγοντας ότι, ο εχθρός γνωρίζει επίσης ότι αυτό που τον περιμένει στη Μεσόγειο είναι πολύ μεγάλο. Όλες οι ακτές, τα πλοία και τα πλοία του θα στοχοποιηθούν.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο συνεχίζονται, ενώ η Χεζμπολάχ εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις με πυραύλους και drones εναντίον θέσεων και δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στα σύνορα και ισραηλινών οικισμών στο βορρά.

 

Πηγή: ertnews.gr