Προβλήματα στην υδροδότηση τριών δήμων της ανατολικής Κρήτης, αναμένεται να προκαλέσει η ολιγοήμερη, λόγω συντήρησης, διακοπής τροφοδότησης με νερό από το φράγμα Αποσελέμη.

Πρόκειται για τους δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, οι οποίοι με εκκλήσεις τους, καλούν τους δημότες να είναι… συγκρατημένοι στην κατανάλωση νερού προκειμένου να περιοριστούν και τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Χθες τη νύχτα, έκλεισε η στρόφιγγα του φράγματος του φράγματος και ανοίξει και πάλι την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης χαρακτηρίζει απαραίτητο να γίνουν αυτό το διάστημα οι εργασίες συντήρησης του διυλιστηρίου του φράγματος Αποσελέμη, καθώς λόγω των χαμηλών αποθεμάτων του ταμιευτήρα απαιτείται ενίσχυση της οζόνωσης, ώστε η μονάδα να συνεχίσει να παράγει ποιοτικό νερό προς χρήση των πολιτών.

Γεγονός είναι πάντως ότι θα δοκιμαστούν οι …αντοχές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, εν μέσω αυξημένης τουριστικής κίνησης. Οι ΔΕΥΑ των τριών δήμων προσπαθούν να καλύψουν τις ποσότητες νερού που θα λείψουν, από τις γεωτρήσεις που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των δημοτών τους.

Το Ηράκλειο λαμβάνει καθημερινά 450 κυβικά νερού την ώρα από το φράγμα Αποσελέμη. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, η αγωνία είναι μεγάλη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες. Εκτιμά ότι τα δύσκολα έρχονται από αύριο Τρίτη, οπότε θα αρχίσει να φαίνεται το πρόβλημα στην έλλειψη νερού. Προσθέτει δε, ότι πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα στην υδροδότηση και μετά την ερχόμενη Τετάρτη που επιστρέψουν οι ποσότητες νερού από το φράγμα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ποιες περιοχές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα

Η διακοπή υδροδότησης από το φράγμα Αποσελέμη πρόκειται να πλήξει σε πρώτο επίπεδο το κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα όπως έχει ανακοινώσει η ΔΕΥΑΗ τις περιοχές της εντός των τειχών πόλης, τον Πόρο, την Ανάληψη, την Κηπούπολη, την λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, τις Πατέλες και τον Αη Γιάννη.

Όπως εκτιμά η ΔΕΥΑΗ μικρότερα προβλήματα αναμένονται στις περιοχές, Αγία Αικατερίνη, Θέρισσος, Ατσαλένιο, Μασταμπά, Νέα Αλικαρνασσός.

Η ΔΕΥΑΗ απευθύνει έκκληση προς τους δημότες, ειδικά τις ημέρες αυτές, να χρησιμοποιούν το νερό ορθολογικά, αποφεύγοντας την άσκοπη χρήση του για πλύσιμο αυλών, αυτοκινήτων κ.λ.π.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ τονίζει ότι το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί η κατανάλωση νερού στο Ηράκλειο σε σχέση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που οι ανάγκες είχαν χτυπήσει «κόκκινο», κυρίως λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Που θα παρουσιαστούν προβλήματα στη Χερσόνησο

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΧ τονίζει ότι έχει φροντίσει να έχει όλες τις δυνατές εφεδρείες της σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, ωστόσο η ζήτηση αυτήν την εποχή παραμένει μεγάλη και επομένως αναμένεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση σε πολλές περιοχές του Δήμου. Όπως αναφέρει, πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει κυρίως στο παραλιακό μέτωπο του δήμου, εκτός από την περιοχή των Μαλίων, της Σταλίδας, του Βραχόκηπου στην Ανώπολη και του Καρτερού καθώς δεν υδροδοτούνται από το Φράγμα Αποσελέμη.

Πηγή: ertnews.gr