Ιράν: Νέες πρόσθετες λεπτομέρειες για την αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου του Ε. Ραϊσί

Μια δεύτερη έκθεση της συνεχιζόμενης έρευνας για τον θάνατο   του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi και του υπουργού Εξωτερικών Hossein Amir Abdollahian, αποκάλυψε πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την αιτία της συντριβής του αεροσκάφους.

Επτά σημεία αναφέρθηκαν στη νέα έκθεση έρευνας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το επίσημο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

1 – Σύμφωνα με την αναφορά που ελήφθη από τη Μετεωρολογική Αρχή με ημερομηνία 19/5/2024, οι τρέχουσες και οι αναμενόμενες καιρικές συνθήκες από το αεροδρόμιο της Ταμπρίζ (σημείο αναχώρησης) προς τον πρώτο και δεύτερο προορισμό της ομάδας πτήσεων (γέφυρα Aghband και φράγμα Qiz Qala) έως τις 08:50 π.μ. ήταν ευνοϊκές και κατάλληλες για συνθήκες πτήσης σύμφωνα με τους κανονισμούς πτήσεων της Visual, αλλά ο καιρός στην επιστροφή χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση μετά τη λήψη των τελευταίων εισερχόμενων εγγράφων και δηλώσεων από τους πιλότους και τους επιβάτες των άλλων δύο ελικοπτέρων, που θα ανακοινωθούν αργότερα.

2 – Τα περισσότερα από τα έγγραφα και τα αρχεία που σχετίζονται με την επισκευή και τη συντήρηση του ελικοπτέρου εξετάστηκαν προσεκτικά και δεν βρέθηκαν ελαττώματα που να είναι κρίσιμα στο δυστύχημα όσον αφορά την επισκευή και τη συντήρηση.

3- Μετά τον έλεγχο και τους υπολογισμούς, το ελικόπτερο δεν έφερε επιπλέον βάρος και ο αριθμός των επιβατών και του εξοπλισμού ήταν σύμφωνα με το μέγιστο τυπικό βάρος του ελικοπτέρου, στην αρχή της πτήσης και κατά την εκκίνηση από την αρχή μέχρι την άφιξη στον προορισμό, και αυτό το βάρος ελήφθη υπόψη και κατά την επιστροφή.

4- Με βάση το ημερολόγιο επικοινωνίας μεταξύ των πιλότων της ομάδας, η τελευταία επαφή με τους πιλότους ελικοπτέρων ήταν 69 δευτερόλεπτα πριν από το δυστύχημα και ο κατά προσέγγιση χρόνος που αναφέρεται (περίπου 1,5 λεπτό) στην πρώτη δήλωση επιβεβαιώθηκε με την εξέταση της ταινίας που καταγράφηκε στο ένα από τα δεύτερα ελικόπτερα.

5- Σύμφωνα με τις εξετάσεις και τις αναλύσεις των υπολειμμάτων και των τμημάτων του ελικοπτέρου του προέδρου Raisi, την κατανομή τους και τις αποστάσεις των τμημάτων που χωρίστηκαν από το κύριο σώμα, είναι απίθανο να σημειώθηκε έκρηξη δολιοφθοράς κατά τη διάρκεια της πτήσης.

6- Κατά τη διάρκεια της αποστολής και έως και 69 δευτερόλεπτα πριν από το ατύχημα, η επικοινωνία διατηρήθηκε στις καθορισμένες συχνότητες με το ελικόπτερο που ενεπλάκη στο ατύχημα και η τελευταία επικοινωνία και μήνυμα ήταν από τον διοικητή της ομάδας αεροπορίας (Martyr Mostafawi) , επομένως αποκλείεται οποιαδήποτε διακοπή στο σύστημα επικοινωνίας ή παρεμβολή συχνότητας, (Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η επικοινωνία μεταξύ των άλλων δύο ελικοπτέρων συνεχίστηκε μέχρι την προσγείωση στο ορυχείο χαλκού Sun Jun.)

7- Σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών εμπειρογνωμόνων, δεν παρατηρήθηκαν ίχνη ηλεκτρονικού πολέμου στο ελικόπτερο. Να σημειωθεί ότι οι δοκιμές και η ανάλυση δεδομένων θα συνεχιστούν μέχρι να διαπιστωθεί η κύρια αιτία του ατυχήματος και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.