Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός δέχτηκε την πρέσβειρα της Παλαιστίνης στο Δουβλίνο

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δέχθηκε την Πέμπτη την Παλαιστίνια πρέσβειρα στο Δουβλίνο, Jilan Wahba Abdalmajid (Τζιλάν Γουάμπα Αμπνταλματζίντ), αφού η Ιρλανδία έλαβε την ιστορική απόφαση την περασμένη εβδομάδα να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, αναφέρει το dpa.

Η επίσκεψη της  Jilan Wahba Abdalmajid, στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στο Δουβλίνο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας Παλαιστίνιος πρεσβευτής έγινε επίσημα δεκτός στο γραφείο του Ιρλανδού πρωθυπουργού.

Κατά τη συνάντηση, η Jilan Wahba Abdalmajid, ευχαρίστησε τον Simon Harris και τον ιρλανδικό λαό για την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και είπε ότι αυτή η απόφαση ήταν πηγή δύναμης και ελπίδας για τον λαό της Παλαιστίνης.

Ενημέρωσε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και την επείγουσα ανάγκη για περισσότερα τρόφιμα και βοήθεια.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων την περασμένη εβδομάδα.

Η αναγνώριση από την Ιρλανδία ενός παλαιστινιακού κράτους, μέρος μιας κοινής διπλωματικής προσπάθειας με την Ισπανία και τη Νορβηγία, βασίζεται στα σύνορα του 196.

Επίσης η Σλοβενία ​​αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης αυτή την εβδομάδα, αφού το κοινοβούλιο της Λιουμπλιάνα ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ αυτής της απόφασης.

Ο επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης είπε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι η αρχή και όχι το τέλος μιας διαδικασίας και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με άλλες χώρες προς τη λύση των δύο κρατών.

Πηγή: Agerpres.ro