Ισπανία: Ο νόμος για την αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών υπερψηφίστηκε στο κοινοβούλιο

Υπερψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία από το ισπανικό κοινοβούλιο ο επίμαχος νόμος για την αμνηστία που στόχο έχει την “θεσμική, πολιτική και κοινωνική ομαλοποίηση στην Καταλονία”. Ο οργανικός νόμος ακυρώνει τις ποινές των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας που συμμετείχαν στις παράνομες “διαδικασίες” του 2017 και στις εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες. Διαγράφει όλα τα εγκλήματα και τις δικαστικές υποθέσεις όχι όμως αυτές της κατάχρησης δημοσίου χρήματος για προσωπικό πλουτισμό από το 2014 μέχρι το 2023. Οι λεπτομέρειες των εγκλημάτων χωρίς τιμωρία είναι ο σφετερισμός δημοσίων λειτουργιών, υπεξαίρεση, ανυπακοή, δημόσια αναταραχή, επιθέσεις κατά της αρχής των παραγόντων και των δημοσίων υπαλλήλων της και αντίσταση κατά της αρχής.

Υπολογίζεται ότι από τον νόμο αυτόν ευεργετούνται από 309 έως 1.500 άτομα καθώς τα κόμματα αλλά και οι οργανώσεις πολιτών δίνουν διαφορετικούς αριθμούς και η κάθε περίπτωση εμπλεκόμενου είναι διαφορετική. Οι δικαστές θα πρέπει να μελετήσουν την κάθε περίπτωση χωριστά και σε διάστημα δύο μηνών από την δημοσιοποίηση του νόμου στο ΦΕΚ θα πρέπει να εκδώσουν αποφάσεις βασιζόμενοι στον νέο νόμο. Το πρώτο βήμα απαιτεί «την άμεση άρση» των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί για «ενέργειες ή παραλείψεις που περιλαμβάνονται στο αντικειμενικό πεδίο εφαρμογής του νόμου», καθώς και κάθε μέτρο που συνεπάγεται «στέρηση της άσκησης θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθερίες».

Με βάση τον νόμο αμνηστεύονται πράξεις ανυπακοής, υπεξαίρεσης δημοσίων πόρων και σφετερισμού λειτουργιών που έχουν άμεση σχέση με τη διαδικασία της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, συγχωρούνται και τα εγκλήματα που προέκυψαν από αστυνομικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από τις 9 Νοεμβρίου 2014 και το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017, που κηρύχθηκαν παράνομα από τη Δικαιοσύνη, η προετοιμασία ή οι συνέπειές του, μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2011 και 13 Νοεμβρίου 2023. Δηλαδή, όλες οι πράξεις που συνδέονται με τις «διαδικασίες» της ανεξαρτησίας.

Από τον νόμο ευνοούνται όλοι οι πολιτικοί ηγέτες επικεφαλής της διαβούλευσης και του δημοψηφίσματος. Κυρίως, ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont και ο πρώην περιφερειακός αντιπρόεδρος Oriol Junqueras. Επίσης ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ERC, Josep Maria Jové, η φυγόδικη Marta Rovira (ERC) και, μεταξύ άλλων, οι διευθυντές του TV3 και της Catalunya Radio, Vicent Sanchis και Saül Gordillo, αντίστοιχα.

Ο νόμος θα δημοσιοποιηθεί στο ισπανικό ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες , που σημαίνει ότι τίθεται σε άμεση ισχύ. Επίσης αναμένεται ότι θα ασκηθεί έφεση εκ μέρους του Λαϊκού κόμματος στο Συνταγματικό Δικαστήριο περί αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Πηγή: ertnews.gr