Ισραήλ: Αλυσιδωτές αντιδράσεις  προκαλεί η παραίτηση των δύο υπουργών της κυβέρνησης

Η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» επικαλέστηκε δυτικό διπλωμάτη που διαβεβαίωσε ότι « οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της Δύσης δεν συνάπτουν σχέσεις με τους υπουργούς της ακροδεξιάς του Ισραήλ», σημειώνοντας ότι «μετά την παραίτηση των υπουργών Benny Gantz και Gadi Eisenkot, κανείς δεν έμεινε στον κύκλο λήψης αποφάσεων που βλέπουμε ως εταίρο εκτός από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Yoav Galant“.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διπλωμάτης στην εφημερίδα οι χώρες της Δύσης που υποστηρίζουν το Ισραήλ συνειδητοποιούν ότι η συνέχιση της υποστήριξης του μετά την παραίτηση του Γκαντς έχει γίνει πιο δύσκολη

Σε απώλεια της νομιμότητας της κυβέρνησης Νετανιάχου αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Moshe Ya’alon με την αποχώρηση των δύο υπουργών στο Πολεμικό Συμβούλιο, Benny Gantz και Gadi Eisenkot. Σε δήλωση του επισήμανε ότι η κυβέρνηση που οδήγησε στη χειρότερη αποτυχία ασφάλειας στην ιστορία μας δεν έχει εντολή ή και η ίδια την επιθυμία να βγάλει τη χώρα απο την κρίση. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση κρατουμένων .
Ο Ya’alon ανακοίνωσε ότι “θα βγούμε στους δρόμους για να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό για να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή”.

Αλλά και στους κυβερνητικούς κόλπους εγείρονται απαιτήσεις όπως αυτή του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ben Gvir που απαιτεί από τον πρωθυπουργό να τον συμπεριλάβει στην πολεμική κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Gantz.

Ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε  σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο “X”: “Υπό το φως της συνταξιοδότησης του Gantz, έστειλα ένα αίτημα στον πρωθυπουργό ζητώντας του να συμμετάσχω στο πολεμικό συμβούλιο”.

Και πρόσθεσε: «Είναι καιρός να λάβουμε θαρραλέες αποφάσεις, να επιτύχουμε πραγματική αποτροπή και να επιτύχουμε ασφάλεια για τους κατοίκους του νότου, του βορρά και του Ισραήλ συνολικά».

Ο Γκαντς, το κεντρώο μέλος του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, ανακοίνωσε την παραίτησή του την Κυριακή, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για κακή διαχείριση της πολεμικής προσπάθειας και ότι θέτει την «πολιτική του επιβίωση» σε βάρος των αναγκών ασφαλείας της χώρας.

Αυτή η κίνηση δεν αποτελεί άμεση απειλή για τον Νετανιάχου, ο οποίος εξακολουθεί να ελέγχει τον πλειοψηφικό συνασπισμό στο Κοινοβούλιο.