Ισραήλ: Εκλογή του Γιάιρ Γκολάν στην προεδρία του Εργατικού Κόμματος με συντριπτική πλειοψηφία

Επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος με συντριπτική πλειοψηφία εξελέγη ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Γιάιρ Γκολάν. Έλαβε το 95,15% των ψήφων. Ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων έφτασε τους 31.353 ψηφοφόρους, που αντιπροσωπεύει το 60,6% του συνόλου των μελών του κόμματος.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το κόμμα, «ο επιχειρηματίας Avi Shaked έλαβε το 1,89% των ψήφων, ενώ ο ακτιβιστής διαμαρτυρίας Itai Leshem έλαβε το 1,76% των ψήφων».

Το κόμμα προχώρησε σε εκλογές στον απόηχο της κρίσης που βιώνει από τις τελευταίες εκλογές στην Κνεσέτ, κάτι που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων από τότε, καθώς το κόμμα δεν ξεπέρασε το εκλογικό όριο.

Ο Γκολάν,  δήλωσε μετά τη νίκη του: «Θα επενδύσουμε ό,τι έχουμε στην ανατροπή της κυβέρνησης και στην προώθηση της ημερομηνίας εκλογών», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πιο σημαντική αποστολή από τη διάσωση του κράτος και την  κοινωνία».

Σκοπός του είναι η πολιτική ένωση με το κόμμα Meretz του οποίου είχε ηγηθεί στο παρελθόν.

Σήμερα το βράδυ, παρουσιάζουμε μια εναλλακτική λύση κυβερνητικής ηθικής και ασφάλειας στην πιο αποτυχημένη κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ. Σήμερα το βράδυ, είπε ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ,  στεκόμαστε ενώπιον των πολιτών της χώρας για να πούμε ξεκάθαρα και αποφασιστικά: Το Ισραήλ πρέπει να αλλάξει αμέσως κατεύθυνση .

Σημειώνεται ότι ο Γκολάν είχε ζητήσει την ενοποίηση των «φιλελεύθερων» κομμάτων σε ένα στρατόπεδο στις επερχόμενες εκλογές, όπως και το γεγονός ότι η παραιτηθείσα  το 2023 Merav Michaeli, από την ηγεσία των Εργατικών δεν έθεσε εκ νέου ποψηφιότητα και είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί και από την Κνεσέτ.