Ισραήλ: Σχέδιο για τον έλεγχο των συνόρων της Αιγύπτου με τη Γάζα υπό νέα στρατιωτική δύναμη

Αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού παρουσίασαν μια πρόταση στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ που θα «ασκήσει πίεση στη Χαμάς και θα επηρεάσει επίσης την Αίγυπτο», ανακοινώνοντας τη σύσταση νέας στρατιωτικής δύναμης.

Αξιωματούχοι που υπηρέτησαν στη Νότια Διοίκηση του ισραηλινού στρατού πρότειναν στο Ισραήλ να ανακοινώσει αυτό το νέο σχέδιο, το οποίο θα χρησιμεύσει ως γραμμή πυρός στα αιγυπτιακά σύνορα για να αποτρέψει τη Χαμάς από το να σκάψει τυχόν σήραγγες στο μέλλον. Θα  ονομάζεται «Δύναμη κατά της σήραγγας» και η αποστολή της θα ήταν να ελέγχει στον άξονα της Φιλαδέλφειας, δίπλα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι ο επιχειρησιακός έλεγχος στον άξονα της Φιλαδέλφειας επιτεύχθηκε την Τετάρτη 29-04-2024, και η ερευνητική επιτροπή που θα συσταθεί επίσης θα κληθεί να εξετάσει το γιατί ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στη Ράφα τόσο αργά στον πόλεμο.

Εξήγησε ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πρόταση που υποβλήθηκε από ανώτερους στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στη Νότια Διοίκηση, η οποία  συμπεριλαμβάνει την ίδρυση μιας δύναμης με το όνομα «Philadelphia Itamar», η οποία θα καταλάβει τον άξονα αφού ο στρατός αποκάλυψε σήραγγες εκεί, και αποστολή του οποίου θα είναι να απομακρύνει κάθε μελλοντική απειλή για αυτήν την περιοχή.

Σύμφωνα με τις πηγές, η απλή ανακοίνωση της νέας δύναμης θα ασκήσει πίεση στη Χαμάς στη συμφωνία των ομήρων και φυσικά αυτό θα ενθαρρύνει επίσης τους Αιγύπτιους να ενεργήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο, για παράδειγμα στη δημιουργία ενός υπόγειου φραγμού και ενός κοινού στρατιωτικό εμπόδιο και για τις δύο χώρες.

Η Ισραηλινή  εφημερίδα επεσήμανε ότι δεν πιστεύουν όλοι στον ισραηλινό στρατό σε αυτή τη λύση, αλλά είναι το λιγότερο κακό και θα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού των στρατιωτών του Ισραήλ.