Σύμφωνα με την εφημερίδα “Israel Hayom”, ο διοικητής των δυνάμεων του βορρά του ισραηλινού στρατού, Ούρι Γκοροντίν, είχε συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας (7/10), με τους επικεφαλής των τοπικών αρχών σε πόλεις του βόρειου Ισραήλ, που είχαν εκκενωθεί, λόγω των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γκοροντίν αναφέρθηκε στην πρόοδο των χερσαίων επιχειρήσεων, τόνισε πως το Ισραήλ έχει επιφέρει ισχυρά πλήγματα στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής των κατοίκων σε πόλεις του βόρειου Ισραήλ, που έχουν εκκενωθεί, μετά από την «Ημέρα του Θρόνου» μεταξύ 16 και 23 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο διοικητής των δυνάμεων του βορρά του Ισραηλινού στρατού είπε στους επικεφαλής των τοπικών αρχών: «Ξεκινήστε τις προετοιμασίες για την επιστροφή των κατοίκων σε ορισμένες από τις περιοχές του βορρά. Η εφημερίδα εκτίμησε ότι οι δηλώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «έκπληξη», σηματοδοτούσαν πόλεις μακριά από τα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Οι δηλώσεις του Γκοροντίν ενισχύουν την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ, για επέκταση της κλειστής στρατιωτικής ζώνης στη συνοριακή περιοχή με τον Λίβανο.

Ως απάντηση στις δηλώσεις του ισραηλινού διοικητή, ο δήμαρχος του Kiryat Shmona, πόλης στο βόρειο Ισραήλ επισήμανε πως “Ας γίνει ξεκάθαρο. Κανείς δεν θα επιστρέψει στα σπίτια του, αν δεν εξαλειφθεί εντελώς η απειλή για εμάς. Προτείνω στον στρατό να επικεντρωθεί στη μάχη και τη νίκη στον πόλεμο και να αφήσει την απόφαση για την επιστροφή στα σπίτια στην πολιτική ηγεσία και τους δημάρχους».

Πρόσθεσε, “Εν ολίγοις, δεν θα επιστρέψουμε αν δεν μας επιτραπεί να ζήσουμε στο Kiryat Shmona με απόλυτη ασφάλεια και μέχρι να εγκριθεί ένα μοναδικό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της πόλης. Όχι μια αποκατάσταση, αλλά μια πλήρης ανοικοδόμηση. Κανείς δεν θα επιστρέψει πριν επιτευχθεί η πλήρης νίκη».

Πηγή: ertnews.gr