Ιταλία, Ρομπέρτο Βανάτσι (υποψήφιος της Λέγκα): Δεν νομίζω ότι Πούτιν είναι χειρότερος από τον Στάλιν – ΝΑΤΟ, μεγάλος γραφειοκράτης ο Στόλτενμπεργκ

Το πρωί της Τρίτης 4/06 μετέβη σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ιταλίας, με έδρα στη Ρώμη, ο Ρομπέρτο Βανάτσι. Πρόκειται για στρατιωτικό που τέλεσε χρέη στρατηγού στον Ιταλικό Στρατό και που υπηρέτησε σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες.

Στην Ιταλία αναγνωρίζεται ως μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, εφόσον το 2023 έγινε ευρύτερα γνωστός για ένα βιβλίο που δημοσίευσε το οποίο περιείχε διάφορες τοποθετήσεις, μεταξύ άλλων, κατά των ομοφυλόφιλων και των μεταναστών. Τοποθετήσεις οι οποίες του κόστισαν την ηγετική θέση στο Γεωγραφικό Στρατιωτικό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, αλλά και που του έφεραν την προσφορά ως υποψήφιος με τη Λέγκα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ενώπιον των δημοσιογράφων του ξένου τύπου, ο Βανάτσι είπε πως είναι “ένας πραγματικός, αυθεντικός υποψήφιος”, δήλωσε πως δεν είναι ομοφοβικός πρόσθεσε πως κατεβαίνει υποψήφιος “γιατί το μέλλον που μας παρουσίασαν τα τελευταία 20 χρόνια δεν μας αρέσει, εφόσον γίναμε φτωχότεροι, λιγότερο ελεύθεροι και πιο θλιμμένοι.”

Εκτενέστερη ήταν η αναφορά του στο παγκόσμιο γεωπολιτικό κλίμα και στις εν ενεργεία συρράξεις. “Η ειρήνη πρέπει να επιτευχθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Είμαι εξαιρετικά θετικός” είπε ο υποψήφιος της Λέγκα.

“Για να διαπραγματευτούμε την ειρήνη πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να μιλήσουμε. Και δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι αυτό όταν οι πρωταγωνιστές έχουν αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλον με αντιπαθητικά επίθετα όπως «χασάπης, δολοφόνος, τρομοκράτης», τόνισε ο Βανάτσι, ο οποίος επίσης πρόσθεσε πως “είναι πιθανό με την αλλαγή κάποιων ευρωπαϊκών καγκελαριών ή ακόμα και με την αλλαγή κάποιων υπερπόντιων ηγεσιών να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια νέα Γιάλτα”.

Ο Ρομπέρτο Βανάτσι τοποθετήθηκε ιδιαίτερα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με σχόλια για τον Βλαντίμιρ Πούτιν (“Δεν νομίζω ότι είναι χειρότερος από τον Στάλιν”) αλλά και επί της χρήσης ΝΑΤΟϊκών όπλων σε ρωσικό έδαφος.
“Χτύπημα ρωσικού εδάφους θα σήμαινε αύξηση της σύγκρουσης, με κίνδυνο να εμπλακούν χώρες και άνθρωποι από χώρες του ΝΑΤΟ” πρόσθεσε ο Βανάτσι. “Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Παίζουμε με τη φωτιά, ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά σε μια σπειροειδή εξέλιξη της σύγκρουσης, είναι καιρός να κάνουμε πίσω και να αφήσουμε τη διπλωματία να μιλήσει”.

Σχετικά με το θέμα αυτό, σκληρή ήταν η τοποθέτησή του για τις πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. “Υπενθυμίζω ότι το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται σε πόλεμο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία εξουσία σε αυτό το θέμα, είναι ένας μεγάλος γραφειοκράτης ενός θεσμού που δεν εμπλέκεται άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση. Αντίθετα, φαίνεται να μιλάει για όλους, φαίνεται σχεδόν να παρακάμπτει την κυριαρχία κάθε κράτους απέναντι στην Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για τον Γενικό Γραμματέα Μπορέλ”.