Jean Paul Servais, πρ. IOSCO, στο EΡΤΝews: Προτεραιότητα η ενίσχυση της διασυνοριακής επίβλεψης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών

Η τεχνογνωσία, η εμπειρία και το εύρος των δικαιοδοσιών δίνουν τη δυνατότητα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εποπτικών Αρχών της Κεφαλαιαγοράς IOSCO να έχει μία συνολική επιτήρηση της παγκόσμιας αγοράς επιλύοντας με ταχύτητα ζητήματα που ανακύπτουν είτε σε όλο το «φάσμα» των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Ως παγκόσμιος οργανισμός πρέπει να είμαστε παρόντες ώστε να βελτιώσουμε το επίπεδο και την ποιότητα της διασυνοριακής επίβλεψης επισήμανε σε συνέντευξη στο Οικονομία Ένθετο ο Πρόεδρος του IOSCO κ. Jean Paul Servais, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτουν στις 17 Ιουνίου ενώσεις επαγγελματιών, ζητώντας την ακύρωση του νέου νόμου για την τεκμαρτή φορολόγησή τους καθώς υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζονται όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι ως φοροφυγάδες. Παράλληλα τονίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Να παρακολουθήσουμε το βίντεο του Άκη Αθανασόπουλου

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφηκαν στα επιτόκια των νέων καταθέσεων ενώ το τα επιτόκια νέων δανείων μειώθηκαν ελαφρώς τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,53%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε ελαφρώς στο 5,98% από 6,24% που ήταν τον Μάρτιο. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων μειώθηκε στο 5,45% από 5,71%. Ενώ η «ψαλίδα» μεταξύ των επιτοκίων υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων μειώθηκε στο 5,72%.

Τέλος το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,61%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,11%. Ως προς τα νέα επιχειρηματικά δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο το μέσο επιτόκιο μειώθηκε κατά 27 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,95%.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια θα επηρεάσει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και τις αποδόσεις των καταθέσεων; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.

Πηγή: ertnews.gr