Κ. Δημογλίδου: Τι προηγήθηκε πριν από την παράδοση του Απόστολου Λύτρα μετά το ένταλμα σύλληψης

Στο τι προηγήθηκε πριν από την παράδοση του Απόστολου Λύτρα αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου. Όπως είπε «είχε προηγηθεί το περιστατικό που συνέβη στην οικία του θύματος και της μήνυσης που υπέβαλε το θύμα σε βάρος και του κατηγορούμενου για παραβίαση περιοριστικών όρων, αλλά και δύο μελών από το περιβάλλον του δράστη.

»Αναζητήθηκε στα όρια του αυτοφώρου, δεν εντοπίστηκε σε διάφορα σημεία στα οποία αναζητήθηκε, δεν καταφέραμε να έχουμε επικοινωνία μαζί του, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα της Παλλήνης. Βέβαια εκεί, επειδή είχε εκδοθεί ήδη το ένταλμα σε βάρος του, υπήρξε επικοινωνία με τον αρμόδιο εισαγγελέα και πραγματοποιείται σήμερα η μεταγωγή του και δεν πραγματοποιήθηκε εχθές όπως θα έπρεπε στα όρια του αυτοφώρου για το αδίκημα».

Πρόσθεσε ότι «ο άνθρωπος αυτός δεν βρισκόταν ούτε στην οικία στην οποία μας είχε δηλώσει. Δεν μπορούσαμε να έχουμε επικοινωνία με το κινητό τηλέφωνο που είχε δηλώσει στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς ήταν απενεργοποιημένο. Αναζητήθηκε και σε άλλα σημεία στα οποία λάβαμε πληροφορίες ότι ίσως θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί, όμως στη συνέχεια θέλησε να εμφανιστεί μόνος του στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

»Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει τρόπος να βρεθεί ο άνθρωπος αυτός. Όμως όταν μιλάμε για τα όρια του αυτοφώρου, για την αναζήτηση ενός ανθρώπου για το συγκεκριμένο αδίκημα, αυτό μπορούσαμε να κάνουμε. Είτε να τον αναζητήσουμε σε συγκεκριμένα σημεία, εκεί όπου μας είχε δηλώσει ότι θα διαμένει μόνιμα. Να χρησιμοποιήσουμε την επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου. Δεν βρέθηκε. Από κει και πέρα για να γίνει κάτι διαφορετικό θα πρέπει να το διατάξει και αρμόδιος εισαγγελέας. Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε περαιτέρω προσωπικά δεδομένα αυτό εννοώ».

Σχετικά με το ότι ο Απόστολος Λύτρας πήγε την πρώτη βραδιά που έγινε γνωστό το περιστατικό κακοποίησης με το αυτοκίνητό του στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας κι αν αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται η κ. Δημογλίδου απάντησε «όταν έφτασε το περιπολικό της Άμεσης Δράσης λίγο μετά τις 12 στο νοσοκομείο, η αναφορά που είχαμε και από τον ίδιο και από τη σύζυγο είναι ότι πρόκειται για ένα ατύχημα και ότι ο γιατρός επιμένει ότι τα τραύματα δεν έχουν προκληθεί από ατύχημα.

»Βέβαια ο γιατρός ακόμη δεν είχε καταθέσει, δεν είχε καταθέσει ότι του είχε εμπιστευτεί το θύμα ότι αυτός είναι ο δράστης ουσιαστικά των σωματικών βλαβών. Μας ανέφερε ότι οι βλάβες προέρχονται από ανθρώπινο χέρι, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει ο ίδιος από ποιον, οπότε έπρεπε να απομακρυνθεί ο κατηγορούμενος από εκεί. Εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ούτε κατηγορούμενος ούτε δράστης κάποιας ενέργειας.

»Ξαναλέω, οι μαρτυρίες που είχαμε είναι ότι υπήρχε ένα ατύχημα. Απομακρύνθηκε μαζί με το παιδί του καθώς συνοδευόταν από το παιδί του, απομακρύνθηκε και μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στις τέσσερις τα ξημερώματα εντός του αστυνομικού τμήματος, όπου είχαμε πλέον την κατάθεση του γιατρού που μας έδειχνε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει κακοποιήσει τη σύζυγό του».

Για το γιατί δεν φορούσε χειροπέδες εξήγησε «Θα σας δώσω την ευκαιρία να ανατρέξετε σε συγκεκριμένο ΠΔ στο 141 του 91 που προβλέπει ακριβώς πώς πρέπει να γίνονται οι μεταγωγές. Είναι λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια αυτού που κάνει τη μεταγωγή, του προϊσταμένου της μεταγωγής, να κρίνει αν ένας άνθρωπος είναι ύποπτος για απόδραση, όπως υπάρχουν και άλλες κατηγορίες που ο νόμος σου αφήνει το περιθώριο να μη χρησιμοποιείς χειροπέδες. Είναι οι κληρικοί, Είναι οι έγκυες γυναίκες. Είναι ένας κατηγορούμενος ο οποίος υπάρχει σχετικό νόσημα που δεν πρέπει να φέρει χειροπέδες. Εδώ δεν παραβιάστηκε κανένα πρωτόκολλο.

»Το έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις να συμβαίνει. Να σας πω το πιο απλό. Εχθές το απόγευμα, αφού παρουσιάστηκε ο άνθρωπος αυτός στην Αστυνομία, υπέβαλε μήνυση σε βάρος της συζύγου του για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση. Η γυναίκα αυτή παρόλο που είναι το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας, έπρεπε να ακολουθηθεί και γι’ αυτήν η αυτόφωρη διαδικασία.

»Η Ελληνική Αστυνομία είναι αντικειμενική απέναντι στις δύο πλευρές. Συνελήφθη κανονικά στην οικία της. Προφανώς και οι άνθρωποι, παρόλο που ήταν κατηγορούμενη, δεν της πέρασαν χειροπέδες. Δεν πρόκειται για ένα άτομο που είναι ύποπτο απόδρασης.

»Υπάρχει αστυνομικός έξω από την οικία της, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε τη συνέλαβε, την οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια με προφορική εντολή αφέθηκε ελεύθερη. Και το έχουμε δει και με άλλους κατηγορουμένους. Ξαναλέω, είναι στην ευχέρεια αυτού που κάνει τη μεταγωγή. Γι’ αυτό ακριβώς και σε περίπτωση απόδρασης αντιμετωπίζει ποινικές ευθύνες».