Καναδάς: Γιατροί αρνούνται μεταμόσχευση ήπατος σε 36χρονη αν και ο σύντροφός της είναι συμβατός δότης

Μια ετοιμοθάνατη γυναίκα δεν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος με μόσχευμα που της προσέφερε ο ίδιος της ο σύντροφος, επειδή συνέχιζε να πίνει ενώ βρισκόταν στη λίστα αναμονής. Η 36χρονη Amanda Husk εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη και περιμένει το πολυπόθητο όργανο.

Οι γιατροί όμως της αρνήθηκαν τη μεταμόσχευση, καθώς διαπίστωσαν ότι η αλκοολική γυναίκα συνέχιζε να πίνει πριν μπει στο νοσοκομείο.

Συντετριμμένοι οι δικοί της άνθρωποι της ενημερώθηκαν από τους γιατρούς ότι έχει μόλις λίγες εβδομάδες ζωής, παρά το γεγονός ότι η Husk συμφώνησε να μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης μόλις κάνει τη μεταμόσχευση ήπατος.

Ο σύντροφός της Nathan Allen που μίλησε στο CTV News είπε: «Η Amanda ήθελε να εκμεταλλευτεί την κάθε ευκαιρία και να βεβαιωθεί ότι μετά τη μεταμόσχευση θα αλλάξει η ζωή της». Ο Allen είχε προσφερθεί να γίνει ο ίδιος δότης, καθώς το ζευγάρι έχει την ίδια ομάδα αίματος.

Ωστόσο, οι γιατροί του University Health Network στο Οντάριο αρνήθηκαν το αίτημα μεταμόσχευσης επικαλούμενοι «πώς η ασθενής δεν απείχε από το αλκοόλ».

Η επόμενη ενέργεια του Allen είναι να προσπαθήσει να μεταφέρει τη Husk στην Ευρώπη, όπου θα ήταν δυνατή η μεταμόσχευση, αλλά φοβάται ότι μπορεί να μην αντέξει και να πεθάνει.

«Μας είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι της απομένουν μερικές εβδομάδες ζωής, ίσως και ένας μήνας αν είναι πολύ τυχερή», δήλωσε ο Allen εξηγώντας ότι η θεραπεία μπορεί να κοστίσει 300.000 δολάρια.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σώσω τη ζωή της, όπως ακριβώς θα έπρεπε να κάνουν και οι γιατροί εδώ».

Η Husk άρχισε να πίνει από την εφηβεία και πάλεψε πολλές φορές για να απεξαρτηθεί.

Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει ηθικά ζητήματα καθώς περίπου 600 άτομα περιμένουν σήμερα μεταμόσχευση ήπατος για διάφορους λόγους. Ένας στους δέκα ανθρώπους που κάνουν μεταμόσχευση για αλκοολική ηπατική νόσο επιστρέφει στο ποτό.