Κίνα: Η αυτοκινητοβιομηχανία ζητά αντίποινα για τους περιορισμούς των Βρυξελλών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες προέτρεψαν το Πεκίνο να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων ως αντίποινα για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times, επικαλούμενη το Reuters.

Σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων, η αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας «κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει σταθερά αντίμετρα και πρότεινε να δοθεί θετική προσοχή στην προσωρινή αύξηση των δασμών για τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με κινητήρες μεγάλου κυβισμού” σύμφωνα με το άρθρο.

Η συνάντηση, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο και συμμετείχαν οι SAIC, BYD, BMW, Volkswagen και το τοπικό τμήμα της Porsche.

Ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν να ασκηθεί πίεση στην Ευρώπη ενάντια στους δασμούς που ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για την προστασία της αυτοκινητοβιομηχανίας από τον κινεζικό ανταγωνισμό, πρόσθεσαν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Mercedes-Benz, ο Stellantis και η Renault, ανέφεραν στο Reuters δύο χωριστές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου λένε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Κίνα έχουν λόγους να θέλουν να συνάψουν συμφωνία τους επόμενους μήνες για να αμβλύνουν τις εντάσεις και να αποφύγουν την προσθήκη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέο κόστος για τους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων καθώς η διαδικασία της ΕΕ επιτρέπει την αναθεώρηση.