Η Μάντσεστερ Σίτι φέρεται να κινδυνεύει με «αποβολή από όλες τις διοργανώσεις», όχι μόνο από την Premier League, αν κριθεί ένοχη για παράβαση των οικονομικών κανόνων.

Η ακροαματική διαδικασία για τις 115 φερόμενες παραβιάσεις των οικονομικών κανόνων της Premier League από τη Μάντσεστερ Σίτι ξεκίνησε τη Δευτέρα, με τον σύλλογο να κατηγορείται για οικονομικές ατασθαλίες που καλύπτουν εννέα χρόνια από το 2009.

Η Λίγκα κατηγόρησε τη Σίτι για μη παροχή ακριβών οικονομικών πληροφοριών και για μη παροχή ακριβών στοιχείων για τις πληρωμές παικτών και μάνατζερ.

Η έρευνα προκλήθηκε από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που δημοσίευσε έγγραφα του Football Leaks το 2018 και η Σίτι κατηγορείται για διοχέτευση χρημάτων από τους ιδιοκτήτες του συλλόγου μέσω χορηγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πολλοί πίστευαν ότι η αυστηρότερη τιμωρία που τους περίμενε θα ήταν ο υποβιβασμός, με πιθανές ποινές επίσης την αφαίρεση βαθμών και τα πρόστιμα, αλλά τώρα υποστηρίζεται, σύμφωνα με την Telegraph, ότι θα μπορούσαν να αποβληθούν από κάθε διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν.

Στο παρελθόν έχει αναφερθεί ότι οι περισσότερες ομάδες της Premier League δεν θα δέχονταν μια εφάπαξ αφαίρεση βαθμών αν η Σίτι κρινόταν ένοχη, με πολλούς να απαιτούν έξωση από την κατηγορία.

Τώρα, μια ματιά στους κανόνες των δύο εγχώριων τουρνουά του αγγλικού ποδοσφαίρου έδειξε ότι η μελλοντική συμμετοχή τους σε αυτές τις διοργανώσεις θα μπορούσε να τεθεί εν αμφιβόλω.

Η ρήτρα 31 των κανονισμών του Κυπέλλου FA αναφέρει: «Όταν ένας σύλλογος έχει γίνει δεκτός να συμμετάσχει στη διοργάνωση, αλλά στη συνέχεια διαγράφεται από το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζεται (ή οι αγώνες του πρωταθλήματος αναστέλλονται), το Συμβούλιο Επαγγελματικών Παιχνιδιών [PGB] μπορεί να διαγράψει τον σύλλογο από τη διοργάνωση».

Το PGB αποτελείται από εκπροσώπους της Premier League και της αγγλικής Football League.

Οι κανονισμοί του EFL Cup ορίζουν ομοίως τους συμμετέχοντες συλλόγους ως «κάθε μέλος κατά καιρούς του πρωταθλήματος και κάθε μέλος κατά καιρούς της Premier League».

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η συμμετοχή τους στο Champions League, σε περίπτωση που κριθούν ένοχες για παραβάσεις των κανόνων, δεν φαίνεται καθόλου εξασφαλισμένη – αν και οι κανόνες της διοργάνωσης είναι ελαφρώς πιο περίπλοκοι.

Οι πλευρές χρειάζονται άδεια συλλόγου της UEFA για να λάβουν μέρος στη διοργάνωση και η Premier League, η UEFA και η FA έχουν όλοι λόγο στη διαχείριση αυτών των αδειών.

Όσον αφορά το διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA, το οποίο ξεκινάει αυτό το καλοκαίρι, οι κανονισμοί δεν φαίνεται να είναι διαθέσιμοι στο κοινό – αλλά η συμμετοχή είτε σε αυτή τη διοργάνωση είτε στο Champions League θα ήταν δύσκολη, αν είχαν εκδιωχθεί εντελώς από το εγχώριο ποδόσφαιρο.

Η Σίτι αρνείται την παράβαση και υπερασπίζεται την υπόθεσή της σε ανεξάρτητη έρευνα.

Η Σίτι κατέκτησε την Premier League τρεις φορές μεταξύ 2009 και 2018, κατακτώντας τον τίτλο της κορυφαίας κατηγορίας το 2012, το 2014 και το 2018.

Πηγή: Dailymail