Κιότο: Κλείνουν τους δρόμους για να εμποδίσουν τους τουρίστες να «κυνηγήσουν» τις γκέισες

Η Γκιόν, η γνωστή γειτονιά του Κιότο όπου μένουν οι γκέισες, έχει αρχίσει να εφαρμόζει περιορισμούς πρόσβασης στους δρόμους της λόγω υπερτουρισμού.

Το γεγονός  δείχνει τις δυσκολίες της Ιαπωνίας να αντιμετωπίσει τον αριθμό ρεκόρ των ξένων ταξιδιωτών που έχει η χώρα τους τελευταίους μήνες.

Τον Απρίλιο και τον Μάρτιο, η Ιαπωνία ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες, πρωτοφανή επίπεδα που προκαλούν προβλήματα στα οποία οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι έχουν απαντήσει με μέτρα που μερικές φορές είναι αμφιλεγόμενα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η πόλη Fujikawaguchiko απέκλεισε τη θέα στο όρος Fuji με εμπόδια και μια οθόνη για να εμποδίσει τους τουρίστες να συνεχίσουν να συνωστίζονται στην περιοχή και να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Η υπερβολική συμφόρηση της παραδοσιακής γειτονιάς των γκέισων και των «μαϊκών» (μαθητευόμενων γκέισων) του Γκιόν οδήγησε τον συνοικιακό σύλλογο της νότιας περιοχής του να απαγορεύσει την είσοδο τουριστών σε έναν από τους δρόμους του «okiyas» – τα σπίτια όπου αρχίζουν να σχηματίζονται οι γκέισες.

Το έκαναν αυτό τοποθετώντας δύο πινακίδες στα αγγλικά, ιαπωνικά και κινέζικα που προειδοποιούν για ενδεχόμενο πρόστιμο έως και 10.000 γιεν (περίπου 58 ευρώ) εάν δεν τηρηθεί η απαγόρευση.

«Τουρίστες και οργανωμένα ταξιδιωτικά γκρουπ έχουν πρόσβαση στο δρόμο, κάτι που εμποδίζει τις «μαϊκού» να μπουν και να βγουν. Ο κόσμος παραπονέθηκε , εξήγησε ο Isokazu Ota, εκπρόσωπος της ένωσης γειτονιάς που ηγείται της πρωτοβουλίας, χωρίς τη συνεργασία της κυβέρνησης του Κιότο, αναφερόμενος στον λόγο του βέτο.

«Το South Gion δεν έχει τουριστικό επιχειρηματικό μοντέλο, εδώ δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου επιχειρήσεις αυτού του τύπου., Ο  Isokazu Ota διευκρίνισε  «οι ντόπιοι – από τα νότια της Γκιόν – το θεωρούν ενοχλητικό που έρχονται τουρίστες».

Η απαγόρευση έρχεται μετά από την απόπειρα εφαρμογής λιγότερο περιοριστικών μέτρων επίσης με τη μορφή αφίσας που ζητούσε από τους τουρίστες «την κατάλληλη συμπεριφορά», αλλά η οποία αποδείχθηκε αναποτελεσματική έναντι των «παπαράτσι γκέισας».

Έτσι αποκαλούν τους άγνωστους που κυνηγούν αυτές τις γυναίκες που έχουν τραβώντας ακόμη και τα κιμονό τους για να τις φωτογραφίσουν. Γυναίκες που έχουν εκπαιδευτεί στις παραδοσιακές ιαπωνικές τέχνες ψυχαγωγίας στην Gion.

«Νομίζω ότι θέλουν «like» στα προφίλ τους στο Instagram, στο Twitter, ή κάτι τέτοιο», αστειεύτηκε ο Ota καθώς μια ομάδα πενήντα Ταϊβανέζων τουριστών ντυμένοι με νοικιασμένα κιμονό περπατούσαν στον ίδιο δρόμο.

Με στόχο την προστασία των γκέισεων και των «μαϊκών» και την είσοδο και έξοδο τους από τα κέντρα προετοιμασίας, ο εκπρόσωπος της γειτονιάς δεν αρνείται ότι η Γκιόν εφαρμόζει παρόμοιους περιορισμούς και σε άλλες περιοχές: «Υπάρχουν και άνθρωποι από άλλους δρόμους που διαμαρτύρονται», σημείωσε.

Το Κιότο, όπως και άλλες ιαπωνικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του προαναφερθέντος Fujikawaguchiko, ζει σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αλλά ορισμένες περιοχές δεν είναι έτοιμες να υποδεχθούν και να διαχειριστούν τόσους πολλούς επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους υπόκεινται στον έλεγχο των αρχών.

Το Κιότο, μια πόλη 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων, δέχτηκε 43,6 εκατομμύρια τουρίστες το 2022, γεγονός που σηματοδότησε μια ισχυρή ανάκαμψη μετά τα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, αν και ο αριθμός εξακολουθεί να είναι δέκα εκατομμύρια κάτω από τα 53,25 που καταγράφηκαν το 2019.

Πηγή: EFΕ