Σε νέο γύρο εσωκομματικών διαβουλεύσεων εισέρχεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να προετοιμάσει την εισήγηση για την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανακήρυξη υποψηφιοτήτων στις προσεχείς εκλογές για την ηγεσία του κόμματος.

Η αναμονή για την υποψηφιότητα Κασσελάκη
Σε αυτό το κλίμα, η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πλέον βέβαιη. Ο ίδιος, σε συνομιλία του μέσω Skype με υποστηρικτές του, ανέφερε ότι θα κάνει τα πάντα για να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης τους, προαναγγέλλοντας την υποψηφιότητά του. Αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα τέλη της εβδομάδας, συνεχίζοντας την τακτική που ακολούθησε και στην περσινή του διαδικτυακή εμφάνιση.

Τρία στρατόπεδα στην Πολιτική Γραμματεία
Οι απόψεις διίστανται, με τρεις διαφορετικές τάσεις να διαμορφώνονται στην Πολιτική Γραμματεία. Από τη μία, οι «87» της «φρουράς Τσίπρα» προτείνουν αυστηρά κριτήρια για τις υποψηφιότητες, όπως η υποχρέωση κατάθεσης Πόθεν Έσχες, περιορισμοί για όσους έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά ή έχουν υψηλές οφειλές προς το Δημόσιο. Αυτοί οι όροι θεωρούνται αυτονόητοι για τα μέλη του κόμματος, αλλά ιδιαίτερα σημαντικοί για τους ενδεχόμενους αρχηγούς του.

Από την άλλη πλευρά, η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, πρότεινε την προσκόμιση 30 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς την εισαγωγή επιπρόσθετων κριτηρίων, ενώ οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη θέτουν ως προϋπόθεση την προσκόμιση 50 υπογραφών και λευκό ποινικό μητρώο. Η πρόταση αυτή φαίνεται να στοχεύει στο μπλοκάρισμα της υποψηφιότητας του Παύλου Πολάκη και πιθανώς του Νίκου Παππά.

Εσωκομματικές εντάσεις
Η εσωκομματική σύγκρουση εντείνεται, με αρκετά κορυφαία στελέχη να ανησυχούν για τις διαδικασίες διαδοχής, ενώ το ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος δήλωσε ότι η διαχείριση του Στέφανου Κασσελάκη από την Πολιτική Γραμματεία αποτελεί de facto διάσπαση του κόμματος.

Αντίστοιχα, η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη «θρασύδειλο», υποστηρίζοντας ότι υπέστη πολιτικό bullying και ότι διαθέτει μηνύματα που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες της. Ο Γιάννης Ραγκούσης επιβεβαίωσε τις καταγγελίες, αναφέροντας ότι και άλλες γυναίκες στελέχη του κόμματος έχουν υποστεί παρόμοιες συμπεριφορές.