Κολομβία: Συμφωνία της κυβέρνησης για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με αντάρτες – αντιφρονούντες των πρώην FARC

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η Δεύτερη Μαρκετάλια, μια ομάδα αντιφρονούντων των πρώην Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) FARC με αρχηγό τον αντάρτη με το Ιβάν Μάρκες, ανακοίνωσαν χθες ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν έναν πρώτο κύκλο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στις 24 Ιουνίου στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι στον πρώτο κύκλο θα συμφωνηθούν τα συγκεκριμένα προς συζήτηση θέματα και τα πρωτόκολλα των συναντήσεων. Οι κύκλοι των διαπραγματεύσεων θα έχουν εβδομαδιαία διάρκεια, με δυνατότητα παράτασης αν υπάρχει κοινή συμφωνία και διαστήματα μεταξύ τους που δεν θα υπερβαίνουν τις 30 εργάσιμες ημέρες.

Το έγγραφο της συμφωνίας υπογράφεται από τον αρμόδιο σύμβουλο της κυβέρνησης της Κολομβίας για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, Όττι Πατίνιο, και από τον Ιβάν Μάρκες, ο οποίος ήταν επικεφαλής και των διαπραγματεύσεων το 2016 μεταξύ της Μπογκοτά και της αντάρτικης οργάνωσης FARC που κατέληξαν σε υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η ατζέντα θα έχει ως βασικά σημεία την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων και τον προσδιορισμό των «ειρηνικών περιοχών», τη δημιουργία ειρηνικών συνθηκών σε αυτές τις περιοχές και το χτίσιμο των προϋποθέσεων για την ειρηνική συνύπαρξη.

Οι συναντήσεις που οδήγησαν στη συμφωνία για την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στη Βενεζουέλα και συμμετείχαν, εκτός των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Κούβας, της Νορβηγίας και της Βενεζουέλας, καθώς και των Ηνωμένων Εθνών και της Καθολικής Εκκλησίας της Κολομβίας.

Τον Αύγουστο του 2019, σχεδόν τρία χρόνια μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των FARC, ο Ιβάν Μάρκες, που ήταν ο υπαρχηγός της οργάνωσης, αφού κατήγγειλε την υποτιθέμενη απροθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα στη συμφωνία, ανακοίνωσε ότι έπαιρνε και πάλι τα όπλα ως επικεφαλής μιας ομάδας αντιφρονούντων που πήρε το όνομα «Δεύτερη Μαρκετάλια», κάνοντας αναφορά στην περιοχή που γεννήθηκε η αντάρτικη ομάδα πριν από μισό και πλέον αιώνα.

Πρόκειται για την τρίτη ειρηνευτική διαδικασία με αντάρτικες ομάδες που διενεργεί η κυβέρνηση του Γκουστάβο Πέτρο, μετά από αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει με τις οργανώσεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) και του Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (EMC), την κύρια ομάδα αντιφρονούντων των FARC.

Πηγή: EFE