Δύο 24ωρα μετά την εξόντωση του Χασάν Νασράλα, το  Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στον νότιο και ανατολικό  Λίβανο ενώ φαίνεται να ετοιμάζεται για εισβολή στο έδαφος του, την ώρα που το Ιράν απειλεί με αντίποινα για τον θάνατο του ηγέτη της  Χεζμπολάχ.

Η δημοσιογράφος του ABC Ινές ντε λα Κουετάρα, αναφέρει πως: «Aνώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο ABC ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για πολύ περιορισμένη χερσαία επιχείρηση μέσα στον νότιο Λίβανο».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο ισραηλινής χερσαία επιχείρησης ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι: «Είναι ώρα για κατάπαυση του πυρός. Αυτό του είπα (στον Νετανιάχου)».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πάντως στο διάγγελμά του προειδοποίησε τους Ισραηλινούς ότι έρχονται δύσκολες ημέρες ενώ τόνισε ότι ο θάνατος του Νασράλα θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή και θα επισπεύσει την επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους.

Όπως δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε ιστορική καμπή. Διευθετήσαμε τους λογαριασμούς μας με αυτόν που είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες αμέτρητων Ισραηλινών και πολλών πολιτών άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων Αμερικανών και δεκάδων Γάλλων. Ο Νασράλα δεν ήταν ένας ακόμη τρομοκράτης, ήταν “ο τρομοκράτης”».

Εθνικό πένθος σε Λίβανο, Ιράκ, Ιράν, Συρία

Λίβανος, Ιράν, Ιράκ και Συρία κήρυξαν εθνικό πένθος, ενώ η Τεχεράνη ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου, όπως αναφέρει, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή ολοκληρωτικού πολέμου στην περιοχή. Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου κάλεσε τις δυνάμεις της αντίστασης ν συνεχίσουν τον αγώνα κατά του Ισραήλ με τη βοήθεια του Ιράν.

Η Ιρανή διαδηλώτρια Φατμέ Εμαντί, δήλωσε: «Πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Και πρέπει να απαντήσουμε. Πρέπει να υπάρξουν αντίποινα. Γρήγορα αντίποινα. Πρέπει να πάρουμε εκδίκηση για τον θάνατο του Νασράλα».

Επικαλούμενοι Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι New York Times γράφουν ότι το Ισραήλ παρακολουθούσε τον Νασράλα επί μήνες και ότι ισραηλινός στρατός αποφάσισε να χτυπήσει τη συγκεκριμένη στιγμή, φοβούμενος ότι θα χάσει τα ίχνη του. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ισραηλινοί εργάζονταν από το 2006 για τη δημιουργία ενός μηχανισμού πληροφοριών που θα διείσδυε στους κόλπους της σιιτικής οργάνωσης και είχαν στείλει μυστικούς κομάντο για ειδικές αποστολές στη χώρα.

Ο αναλυτής Φιράς Μασκάντ, τονίζει πως: «Η ικανότητα (της Χεζμπολάχ) να κατευθύνει παρατεταμένο αγώνα κατά του Ισραήλ αυτή τη στιγμή είναι υπό αμφισβήτηση, με δεδομένo τον αποδεκατισμό της ανώτερης στρατιωτικής βαθμίδας της και το πλήγμα στη δομή των επικοινωνιών της, που σημειώθηκε τις τελευταίες δέκα ημέρες».

Η Χεζμπολάχ ωστόσο εξακολουθεί να πλήττει το βόρειο Ισραήλ. Oι σειρήνες ήχησαν στην πόλη Τιβεριάδα που δέχθηκε μπαράζ ρουκετών, με τουλάχιστον μία εξ αυτών να πέφτει στη θάλασσα της Γαλιλαίας.

Το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης: «Εδώ και λίγες ημέρες μεταφέρουμε τις πληροφορίες περί της ενίσχυσης του Β. Μετώπου. Όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα των χερσαίων Ισραηλινών δυνάμεων προς το έδαφος του Λιβάνου.

Αυτό επιβεβαιώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι αλλά δεν το παραδέχονται στον δημόσιο λόγο οι Ισραηλινοί.
Να θυμίσω ότι σχεδόν έναν χρόνο πριν, 24ωρα πριν την χερσαία επέμβαση στη Γάζα, από το Τελ Αβιβ δεν είχαν γίνει αποδέκτες αυτές οι πληροφορίες, μέχρι που ο ίδιος ο Ισραηλινός Στρατός αποδέσμευσε εικόνες από τις πρώτες επιχειρήσεις στο έδαφος.
Άρα στο ίδιο μοτίβο φέρονται να κινούνται και τώρα ξανά οι Ισραηλινοί ώστε να «εξασφαλίσουν», όπως λένε ξανά και ξανά το νότιο συνοριακό τομέα με τον Λίβανο.

Την ίδια στιγμή πιστοί παραμένουν στο αεροπορικό δόγμα των επιθέσεων ώστε να πληγούν θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, αποθήκες οπλισμού, μαχητές της Χεζμπολάχ. Έχει φανεί ότι στόχος είναι να περιοριστεί σημαντικά ο επιχειρησιακός βραχίονας της Σιιτικής οργάνωσης ο οποίος βεβαίως απαριθμεί χιλιάδες μελών τα οποία καλούνται να λάβουν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της ηγεσίας, ύστερα από την εξουδετέρωση του Χασάν Νασράλα και μελών του στενού πυρήνα της οργάνωσης.

Το Ισραήλ σύμφωνα με τους New York Times, παρακολουθούσε μεγάλο διάστημα τον Χασάν Νασράλα καταγράφοντας τις κινήσεις του. Η αποστολή βομβαρδισμού της θέσης που ήταν αποτέλεσε για την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία το «επτασφράγιστο» μυστικό. Χαρακτηριστικό ήταν πως μόνο ο Αρχηγός του σχηματισμού των F-15 έμαθε την αποστολή του Σμήνους του και ενημέρωσε τους αεροπόρους του λίγο πριν την απογείωση τους προς τον Λίβανο.

Η συνάντηση της ηγεσίας της Σιιτικής οργάνωσης αποτέλεσε «στόχο ευκαιρίας» που εκμεταλλεύτηκαν οι Ισραηλινοί ώστε ν αποδιοργανώσουν την Χεσμπολαχ. Πλέον το συμβούλιο της Σούρα, καλείται να λάβει αποφάσεις μαζί με άλλα όργανα της Χεζμπολαχ για τον τρόπο πιθανής δράσης και απάντησης».

Σε επιφυλακή ολόκληρο το Ισραήλ εν αναμονή πιθανών αντιποίνων

Από το Τελ Αβίβ ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κωστής Κωνσταντίνου αναφέρει πως: «Στο Ισραήλ η κατάσταση, μιλώντας πάντα για το υπόλοιπο της χώρας όχι το Βορρά, είναι ήρεμη αλλά υπάρχει ένα αίσθημα επιφυλακής για κάτι που μπορεί να έρθει, είτε μιλάμε για επίθεση από αέρος είτε και για τρομοκρατικό χτύπημα.
Ο κόσμος είναι σε επαγρύπνηση αν και η ζωή συνεχίζεται, μαζί και οι προετοιμασίες για το Rosh Hashanah την εβραϊκή Πρωτοχρονιά που αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η φρούρηση της χώρας στα σύνορα αλλά και οπουδήποτε εντός του Ισραήλ – χθες άλλωστε είχαμε επίθεση με στόχο την Ιερουσαλήμ – είναι μια πρόσθετη πρόκληση εν μέσω αργιών.

Στο Τελ Αβίβ και το νότο οι δημόσιες συγκεντρώσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα χίλια άτομα, με ενδεχόμενο να μειωθούν ακόμα περισσότερο όταν θα ανανεωθούν οι οδηγίες αύριο το απόγευμα, ενώ στο Βορρά ο αριθμός είναι μόλις 10 άτομα. Εκεί παραμένουν κλειστά όλα τα εκπαιδευτήρια και οι παραλίες. Τέλος στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ καταγράφονται εκ νέου ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις πτήσεων».