ΚΤΕΟ: Σχεδόν 3 εκατ. οχήματα κυκλοφορούν χωρίς πιστοποιητικό- Κρατική παρέμβαση για καλύτερο έλεγχο

Ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει από τον υποχρεωτικό περιοδικό τεχνικό έλεγχο, είναι απογοητευτικός και συνδέεται με τη συνολική εικόνα του στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν. Βάσει της στατιστικής εικόνας, στην Ελλάδα έχουμε τον πιο γηρασμένο στόλο οχημάτων (με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη) και τώρα, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που αφορούν στον τεχνικό έλεγχο, φαίνεται πως δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση.

Τα σχεδόν 3 εκατομμύρια οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν πιστοποιητικό για την καλή τους κατάσταση από ΚΤΕΟ, “οφείλονται” τόσο σε αμέλεια από τη μεριά των ιδιοκτητών τους, όσο και στην οικονομικό δυσπραγία που φέρει τον υποχρεωτικό έλεγχο σε δεύτερη (και τρίτη) μοίρα στις προτεραιότητες πολλών νοικοκυριών.

Οι περιορισμένες πιθανότητες ελέγχου από τις αρχές, κάνουν τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων να προτιμούν τη διάθεση του ποσού για το ΚΤΕΟ, σε άλλες πιο σημαντικές για την καθημερινότητα ανάγκες του νοικοκυριού τους. Το δεδομένο αυτό έρχεται να τονίσει τον κοινωνικό αναλφαβητισμό μεγάλου μέρους των κατόχων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς δεν αναγνωρίζουν ως υποχρέωσή τους την ύπαρξη πιστοποίησης της καλής μηχανολογικής κατάστασης του αυτοκινήτου τους.

Με βάση το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) θα πρέπει να ελέγχει περισσότερες από δύο φορές το χρόνο με τη χρήση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στη χώρα, προκειμένου εκτός από εκείνα που είναι ανασφάλιστα, να εντοπίζονται και όσα δεν έχουν περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ.

Πηγή: Sport24.gr