Ξετυλίγεται σιγά – σιγά το κουβάρι του κυκλώματος των δεκατεσσάρων ιδιωτών και δημοσίων υπαλλήλων που εκφόβιζαν, απειλούσαν, και παρείχαν προστασία σε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας. Σε αργία τέθηκαν 9 υπάλληλοι του Δήμου της Αθήνας, καθώς και υψηλόβαθμη υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού. Ο ετήσιος «τζίρος» της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε, τις 700.000 ευρώ.

Φωτογραφίες ντοκουμέντο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τις συναντήσεις και τις δοσοληψίες των μελών της οργάνωσης δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτών, που τραβήχτηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία 14 άτομα φέρονται να εκβίαζαν καταστηματάρχες, πουλώντας τους προστασία και διαμεσολάβηση για εξυπηρετήσεις με δωροδοκίες και δωροληψίες σε δημόσιες υπηρεσίες.

Οι αρχές μιλούν για μία καλά οργανωμένη εγκληματική οργάνωση, με σαφή ιεραρχία, επιχειρησιακή δόμηση και διαρκή δράση.

Τα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης σύμφωνα με τους αστυνομικούς, στρατολογούσαν υπαλλήλους από κομβικές Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως την Δημοτική Αστυνομία, Δήμους Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού. (Είχαν την δύναμη μάλιστα να αλλάξουν θέση σε κάποιον στην Υπηρεσία του, αν δεν εξυπηρετούσε την δράση τους.)

Από αυτούς λάμβαναν πληροφορίες για ελέγχους και ενημέρωναν τους καταστηματάρχες ώστε να είναι νομότυποι κατά την διεξαγωγή τους, ενώ με το αζημίωτο δεν βεβαίωναν παραβάσεις ή έδιναν ψευδή έγγραφα για την έκδοση αδειών.

Ο ηγετικός πυρήνας της οργάνωσης δεν δίσταζε μάλιστα να δίνει εντολές για στοχευμένους ελέγχους, ακόμα και βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων, εκφοβίζοντας και εξαναγκάζοντας τους καταστηματάρχες που δεν πλήρωναν προστασία. Αν συνέχιζαν να αντιστέκονται απειλούσαν με νέους ελέγχους και νέα πρόστιμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταστηματάρχη που το κύκλωμα του ζητούσε 1000 ευρώ για έκδοση εγγράφου ηλεκτροδότησης και δυσανασχέτησε.

«Ρε Ν… ό,τι μου λες ρε π… μου είναι 1.000 ευρώ», έλεγε. Η αρχηγός της οργάνωσης κατέβασε το ποσό στα 900 ευρώ, με την προϋπόθεση να δοθούν σε 24 ώρες. Όταν ο επιχειρηματίας δεν επικοινώνησε μαζί της, εκείνη τηλεφώνησε σε υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγειονομικού ελέγχου, ζητώντας να μεταβεί τόσο στο συγκεκριμένο κατάστημα όσο και στο διπλανό, και να συντάξει έκθεση παραβάσεων.

«Θα χ… πάνω του. Να είναι σκληρή. Γ… τους όμως. Προσπαθεί να τη βγάλει τσάμπα και να σε πείσει ότι όλα είναι σωστά», έλεγε η αρχηγός της οργάνωσης.

Μια βδομάδα μετά ο καταστηματάρχης ζήτησε την βοήθεια της οργάνωσης. Τα μέλη έκαναν και συζητήσεις για… «προβληματικούς υπαλλήλους» που δεν ήταν επιεικείς όπως τους υποδείκνυαν στους ελέγχους και βεβαίωναν παραβάσεις.

«Αυτό το Φ… τους έχω πει, κοιτάξτε καμιά μέρα θα τον βρείτε σε κανένα χαντάκι. Είναι πολύ εριστικός και κάνει πολλές αρκουδιές», φαίνεται πως ανέφερε μέλος της οργάνωσης.

Η υπάλληλος του Υπ. Πολιτισμού

Ένα από τα καλύτερα αμειβόμενα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι ήταν υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, λαμβάνοντας για κάθε υπόθεση που αναλάμβανε από 6 έως 10.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, εργαζόταν στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του Υπουργείου και ήταν ο άνθρωπος κλειδί για την έκδοση αδειών βεβαίωσης οικοδομικών εργασιών σε κτίρια που αποτελούν νεότερα μνημεία, μεταγενέστερα του 1830, καθώς ήταν η εισηγήτρια στα αρμόδια συμβούλια.

Μετά από εντολή της διευθύντριας της οργάνωσης φέρεται ότι συνέτασσε ψευδείς βεβαιώσεις, ασκούσε αθέμιτη επιρροή στα συμβούλια, παρείχε πληροφορίες στην οργάνωση και έκανε τα στραβά μάτια σε παράνομες εργασίες.

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής.

Ακόμη δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού φέρονται να βοήθησαν στην παράνομη δράση της οργάνωσης, χωρίς όμως να είχαν διαρκή συμμετοχή σε αυτή.