Σε αργία τέθηκαν 9 υπάλληλοι του Δήμου της Αθήνας, καθώς και υψηλόβαθμη υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού για το κύκλωμα εκβιαστών.

Ένα από τα καλύτερα αμειβόμενα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι ήταν υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, λαμβάνοντας για κάθε υπόθεση που αναλάμβανε από 6 έως 10.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, εργαζόταν στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του Υπουργείου και ήταν ο άνθρωπος κλειδί για την έκδοση αδειών βεβαίωσης οικοδομικών εργασιών σε κτίρια που αποτελούν νεότερα μνημεία, μεταγενέστερα του 1830, καθώς ήταν η εισηγήτρια στα αρμόδια συμβούλια.

Μετά από εντολή της διευθύντριας της οργάνωσης φέρεται ότι συνέτασσε ψευδείς βεβαιώσεις, ασκούσε αθέμιτη επιρροή στα συμβούλια, παρείχε πληροφορίες στην οργάνωση και έκανε τα στραβά μάτια σε παράνομες εργασίες.

Στο μεταξύχαρακτηριστική είναι η περίπτωση καταστηματάρχη που το κύκλωμα του ζητούσε 1000 ευρώ για έκδοση εγγράφου ηλεκτροδότησης και δυσανασχέτησε.

«Ρε Ν… ό,τι μου λες ρε π… μου είναι 1.000 ευρώ», έλεγε. Η αρχηγός της οργάνωσης κατέβασε το ποσό στα 900 ευρώ, με την προϋπόθεση να δοθούν σε 24 ώρες. Όταν ο επιχειρηματίας δεν επικοινώνησε μαζί της, εκείνη τηλεφώνησε σε υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγειονομικού ελέγχου, ζητώντας να μεταβεί τόσο στο συγκεκριμένο κατάστημα όσο και στο διπλανό, και να συντάξει έκθεση παραβάσεων.

«Θα χ… πάνω του. Να είναι σκληρή. Γ… τους όμως. Προσπαθεί να τη βγάλει τσάμπα και να σε πείσει ότι όλα είναι σωστά», έλεγε η αρχηγός της οργάνωσης.

Μια βδομάδα μετά ο καταστηματάρχης ζήτησε την βοήθεια της οργάνωσης. Τα μέλη έκαναν και συζητήσεις για… «προβληματικούς υπαλλήλους» που δεν ήταν επιεικείς όπως τους υποδείκνυαν στους ελέγχους και βεβαίωναν παραβάσεις.

«Αυτό το Φ… τους έχω πει, κοιτάξτε καμιά μέρα θα τον βρείτε σε κανένα χαντάκι. Είναι πολύ εριστικός και κάνει πολλές αρκουδιές», φαίνεται πως ανέφερε μέλος της οργάνωσης.

Κύκλωμα εκβιαστών: 12 συλλήψεις Εποπτών Υγείας της Περιφέρειας Αττικής – Όλοι σε αργία

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που ετοιμάζει ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας, μετά και τη σύλληψη συνολικά 12 υπαλλήλων, Εποπτών Δημόσιας Υγείας, για ανάμιξή τους στο κύκλωμα εκβιαστών. Μετά την πρόσφατη «σκούπα» στη Διεύθυνση Μεταφορών, ο Περιφερειάρχης αναμένεται στις αμέσως επόμενες ημέρες να σαρώσει και τις ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλάζοντας – κυριολεκτικά – τα πάντα, με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και την τροποποίηση των εσωτερικών διαδικασιών, έτσι ώστε να μην αφήνεται κανένα περιθώριο στην εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών.

Κατά πληροφορίες, οι αστραπιαίες αλλαγές θα κινηθούν σε τρεις άξονες:

– Θεσπίζονται δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα διαφθοράς

– Ενισχύεται η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η οποία αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση από Τμήμα που ήταν μέχρι σήμερα

– Αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς οι εργαζόμενοι που τα συγκροτούν θα ορίζονται πλέον με κλήρωση, τα αποτελέσματα της οποίας θα τους ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή.

Και οι 12 εμπλεκόμενοι τέθηκαν άμεσα σε αργία, με υπογραφή Χαρδαλιά, μετά την κοινοποίηση της έρευνας των διωκτικών αρχών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ήταν από την αρχή σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ενημερωνόταν για την πορεία των ερευνών, συμβάλλοντας στην έκβασή τους. «Μηδενική ανοχή σε κάθε παράνομη ενέργεια, που αμαυρώνει το κύρος της Περιφέρειας και προσβάλλει τους πολίτες» ήταν το μήνυμα Χαρδαλιά, ο οποίος επιβλέπει προσωπικά όλες τις αλλαγές που προωθούνται στην υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Αρχές, από τους 12 συλληφθέντες οι εννέα εργάζονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα και οι τρεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Βόρειου Τομέα.

ΠΑΣΟΚ: Δύο μέλη του στη σπείρα που εκβίαζε μαγαζάτορες – Ανεστάλη η κομματική τους ιδιότητα

Την αναστολή της κομματικής ιδιότητας δύο μελών του ΠΑΣΟΚ που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιασμών σε καταστηματάρχες στην Αθήνα, προχώρησε η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε αναστολή υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού

Νωρίτερα το υπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε ότι έθεσε σε αναστολή καθηκόντων υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα απεστάλη έγγραφο από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του υπουργείου.

Κύκλωμα εκβιαστών: Φωτογραφίες- ντοκουμέντο και διάλογοι των μελών της συμμορίας

«ΝΑΝΣΥ»: «Και χίλια διακόσια πενήντα, είκοσι εννιά του μηνός, έτσι; Τη Δευτέρα πάλι».

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ: «Ρε, γ…ώ τα λεφτά μου, γ…ώ».

«ΝΑΝΣΥ»: «Εσύ μου ’δωσες ημερομηνίες, εγώ σου ’πα πες μου και τις έγραψα».

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ: «Αυτές τις μ…ς κάνω».

«ΝΑΝΣΥ»: «Ε, δεν θα μπορούσες να το αποφύγεις άλλο. Γιατί, αν έμαθες, χθες σηκώσανε την Ειρήνη (σ.σ.: οδός)».

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ: «Ρε συ, το είδα, κατέβαινα την Καραγιώργη».

ΝΑΝΣΥ: «Ετσι μπράβο».

Η «Νάνσυ», το διευθυντικό στέλεχος του μεγάλου κυκλώματος που εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας, σε τηλεφωνική της συνομιλία, ζητάει χρήματα από έναν ακόμα ιδιοκτήτη επιχείρησης, τον οποίο προσπαθεί να εκφοβίσει με επικείμενους ελέγχους κλιμακίων του δήμου. Πρόκειται για μία από τις δεκάδες καταγεγραμμένες επικοινωνίες που οδήγησαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας.

Και αστυνομικοί

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν δημοτικοί αστυνομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου, αλλά και… συγγενικά πρόσωπα της αποκαλούμενης «Νάνσυ». Είναι ενδεικτικό ότι ο… αδελφός της παραλάμβανε τα ποσά από τους χρηματισμούς, ενώ η… μητέρα της έκρυβε τα χρήματα στο σπίτι της. Ο «Ελεύθερος Τύπος» παρουσιάζει τις επίμαχες συνομιλίες των μελών της οργάνωσης, αλλά και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τους χρηματισμούς.

«Τους έχω πει. Κοιτάξτε, γιατί καμιά μέρα θα τον βρείτε σε κανένα χαντάκι. Είναι πολύ εριστικός και κάνει πολλές αρκουδιές. Εχετε τον νου σας. Δεν μπορεί να γίνει βασιλικότερος του βασιλέως αυτός. Τελείωσε. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον αντιδήμαρχο ή τον δήμαρχο. Τι είναι αυτός; Θα πάει να φτιάξει όλη την Αθήνα; Στα πλαίσια που του ορίζει η τέτοια του θα κινείται», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε συνομιλία του με τη «Νάνσυ», το έτερο διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, ο 64χρονος κατηγορούμενος «καθοδηγητής» του τμηματάρχη της Δημοτικής Αστυνομίας. Φέρεται να εκφράζει τον εκνευρισμό του για άλλο στέλεχος της Δημοτικής Αστυνομίας, που πραγματοποιεί ελέγχους σε καταστήματα τα οποία «προστατεύει» το κύκλωμα.