ΛΑΡΚΟ: Κινητοποίηση στην Αθήνα την Τρίτη 28 Μαΐου

Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με κάθοδο αύριο Τρίτη 28/5 στις 10.30πμ και νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας και στις 12.00μμ στο υπουργείο οικονομικών. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας αναφέρει ότι «θα είναι μαζί με τους εργαζόμενους στις συναντήσεις για να απαιτηθεί να δοθεί ουσιαστική και μόνιμη λύση σε όλα τα ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι».

Το σωματείο της ΛΑΡΚΟ

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση το σωματείο εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ:

«Στις 14/5/24 ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε ότι «διακόπτεται η σύμβαση έργου που απασχολούνται οι 45 εργαζόμενοι στην συντήρηση του εργοστασίου και θα συνεχίσει να διακόπτει συμβάσεις και με τις υπόλοιπες ειδικότητες που είναι υπό αυτό το καθεστώς. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει στάση πληρωμών σε διάφορες υποχρεώσεις, ακόμη και στην καταβολή της εξόφλησης της μισθοδοσίας Μαΐου για το σύνολο των εργαζομένων. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται για τα λειτουργικά έξοδα, όχι γιατί δεν έχει χρήματα, έχει 20 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ, αλλά γιατί παρά τις προτάσεις και τα αιτήματα που έχει κάνει στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποίησης των χρημάτων αυτών».

Από τις 14/5/24 έως και σήμερα οι 45 συνάδελφοι από την συντήρηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ είναι εκτός εργοστασίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επικίνδυνων εγκαταστάσεων και την ζωή όλων των κατοίκων σε οικισμό και Λάρυμνα. Οι οικογένειες τους, τα παιδιά τους επάνω στην εξεταστική περίοδο, είναι σε απόγνωση. Ούτε εργασία στην ΛΑΡΚΟ μέχρι 18/6 όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, ούτε ταμείο ανεργίας και «προγράμματα».

Από τις 14/5/24 έως και σήμερα, παίρνουμε τηλέφωνα σε υπουργεία. Συναντηθήκαμε με υπηρεσιακό κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας. Καταθέσαμε τα στοιχεία που μας ζήτησαν. Μας μιλούν ευγενικά, μας λένε θα μας απαντήσουν, αλλά τίποτα.

Η ερώτηση είναι απλή:

Iσχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού;
Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα προκύπτει από υπηρεσιακούς λόγους και δεν είναι πολιτική εντολή, αλλά την τελική απάντηση πρέπει να την δώσουν οι υπεύθυνοι και άμεσα μάλιστα, γιατί όσο καθυστερούν αυτοί, οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση.
Την Κυριακή 26/5/24 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας και συζητώντας διεξοδικά αποφάσισε:

1.Την Δευτέρα 27/5/24 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ειδική διαχείριση.
2.Την Τρίτη 28/5 στις 10.30πμ θα πραγματοποιηθεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας και στις 12.00μμ στο υπουργείο οικονομικών.
3.Την Πέμπτη 30/5 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης το επόμενο διάστημα.
4.Την Παρασκευή 31/5 στις 10.00πμ στο κινηματογράφο Ίλιον του Οικισμού της ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιηθεί νέα Γ.Σ. για συλλογική εκτίμηση της κατάστασης και αποφάσεις.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της Αττικής να στείλουν αντιπροσωπείες αλληλεγγύης στις παραστάσεις διαμαρτυρίας».