Λετονία: Θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των χερσαίων συνόρων της με τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Λετονίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τα χερσαία σύνορα της Λετονίας με τη Ρωσία εν μέσω ανησυχιών που εγείρονται μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει το France Presse.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία, δήλωσε ότι θα επενδύσει επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια για να ενισχύσει τα σύνορα της, μεταξύ άλλων με αντιαρματικά φράγματα.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς ο πρόεδρος της Λετονίας Edgars Rinkevics βρισκόταν στα σύνορα για να επιθεωρήσει τον φράχτη από συρματόπλεγμα που κατασκευάστηκε, ο οποίος θα συμπληρώσει τα εμπόδια που κατασκευάστηκαν το 2014.

«Η κυβέρνηση έχει διαθέσει επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια για την ενίσχυση των συνόρων, μεταξύ άλλων μέσω μέτρων για την αποτροπή της κινητικότητας του εχθρού στο έδαφός μας», ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Άμυνας της Λετονίας.

Ο Πρόεδρος Rinkevics διευκρίνισε ότι αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνουν αντιαρματικά εμπόδια γνωστά ως “τσέχικοι σκαντζόχοιροι” και “δόντια του δράκου”.

«Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη: ούτε ένα εκατοστό Λετονικού εδάφους δεν θα μείνει απροστάτευτο», είπε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της Λετονικής συνοριακής αστυνομίας, στρατηγός Guntis Pujats, αναφέρθηκε επίσης στα νέα μέτρα που ελήφθησαν ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, «όλοι οι συνοριοφύλακες ήταν εξοπλισμένοι με τουφέκια εφόδου, πέρα των φορητών όπλων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι εξοπλισμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη παρόμοια με αυτά των στρατιωτών, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν πιθανές προκλήσεις από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία», δήλωσε ο στρατηγός Pujats.

Agerpres.ro