Λίβανος: Χωρίς νέες προτάσεις για αποκλιμάκωση η επίσκεψη της Α. Μπέρμποκ στη Βηρυτό

Η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock στον Λίβανο ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών να σταματήσει η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα κατά του νότιου Λιβάνου και της Γάζας.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη ενδιαφερόμενοι διπλωματικοί κύκλοι επισήμαναν ότι η Γερμανίδα υπουργός, που επισκέφτηκε το Ισραήλ πριν έρθει στον Λίβανο, δεν μετέφερε απειλές ή διαβεβαιώσεις και δεν κόμισε καμία γερμανική ή ευρωπαϊκή πρόταση ή σχέδιο ή κάποια νέα θέση για την αποτροπή της κλιμάκωσης.

Επανέλαβε όσα είχε προαναγγείλει και όσα έλεγαν όλοι οι εκπρόσωποι και οι αξιωματούχοι του εξωτερικού τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθεί ο πόλεμος μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ και να μειωθεί το επίπεδο της έντασης, και εξέφρασε την επιθυμία της χώρας της να παράσχει οποιαδήποτε πιθανή βοήθεια σε αυτό το θέμα.

Οι ίδιοι κύκλοι απέδωσαν αυτή την στάση της Γερμανίδας υπουργού ως μία προσπάθεια κατά την περιοδεία της στην περιοχή να συγκεντρώσει όλα τα πιθανά δεδομένα για να βρει λύσεις στην ένταση μεταξύ των δύο κρατών.

Επίσης ανέφεραν ότι «ο τόνος της κλιμάκωσης έχει μειωθεί σχετικά τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων, ειδικά από τη στιγμή που ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν μέχρι τον υπουργό Εξωτερικών Blinken και τον υπουργό Άμυνας Austin, επικεντρώνονται στις συναντήσεις τους με Ισραηλινούς ηγέτες για την αποφυγή του πολέμου και την υιοθέτηση της διπλωματίας».

Ο πρωθυπουργός του Λίβανου Νατζίμπ Μικάτι επανέλαβε ότι «η κύρια προσέγγιση για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο νότιο Λίβανο είναι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα που συνεχίζεται εδώ και μήνες και να εφαρμοστεί πλήρως το Διεθνές Ψήφισμα 1701».

Τόνισε ότι «ο Λίβανος εκτιμά την ενεργό γερμανική συμμετοχή στις δυνάμεις της UNIFIL, τη συνεχή συνεργασία μεταξύ αυτού και του στρατού και το αναπτυξιακό έργο που επιτελείται από μονάδες της UNIFIL σε ορισμένες νότιες περιοχές». Τόνισε επίσης «την αναγκαιότητα να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, να κηρύξει μια συνολική εκεχειρία, να επιστρέψει στη λύση των δύο κρατών, να επιτρέψει στον παλαιστινιακό λαό να επιτύχει τα δικαιώματά του και να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της UNRWA και η υποστήριξη της.

Πηγή: ertnews.gr