Λίβανος: Μείωση στις επιχειρήσεις των Χούθι διακρίνουν διπλωμάτες και το αποδίδουν στο Ιράν

Ο ηγέτης ομάδας των Χούθι, Abdul Malik al-Houthi, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η ομάδα θα στοχεύσει «τα πλοία οποιασδήποτε εταιρείας που σχετίζεται με την προμήθεια ή τη μεταφορά αγαθών στο Ισραήλ και σε οποιονδήποτε προορισμό θα πάνε».

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις τους, οι Χούθι εξακολουθούν να απειλούν, αλλά αυτό που πρέπει να σταματήσει σήμερα, είναι οι ενέργειες, σύμφωνα με όσα λένε διπλωματικές πηγές στην Al-Markazia του Λίβανου. Ακόμα  αναφέρουν ότι ο ρυθμός των επιχειρήσεων των Χούθι πρόσφατα σημείωσε αισθητή μείωση,  όπως και η αποτελεσματικότητα αυτών των επιχειρήσεων, που στην αρχή τους ήταν πολύ οδυνηρές για τη Δύση και την παγκόσμια οικονομία, έχει επίσης μειωθεί.

Αν αυτό το γεγονός δείχνει κάτι, είναι ότι το Ιράν συνεργάζεται με τις διεθνείς προσπάθειες που γίνονται για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή και να προετοιμαστεί για την επόμενη μεγάλη διευθέτηση, όπως είναι τώρα ο πόλεμος, από την  δυτική διεθνή προοπτική.

Στο ίδιο πλαίσιο, πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα την Πέμπτη, το Ιράν απελευθέρωσε 7 μέλη του πληρώματος πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό πορτογαλική σημαία που είχε κρατήσει στις 13 Απριλίου στα ύδατα του Κόλπου λόγω της «σύνδεσης» του με το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Λισαβόνα.

Με βάση αυτό, οι πηγές δεν αποκλείουν ότι η «ανταποκρινόμενη» θέση του Ιράν θα επεκταθεί και στον Λίβανο και θα απαιτήσει από τη Χεζμπολάχ, όπως κάλεσε τον Αλ Χούθι, να αρχίσει να σκέφτεται την ηρεμία και να προετοιμάζεται για συμφωνία.

Όλα  αυτά, εκτιμούν οι  διπλωμάτες, γιατί το Ιράν ανυπομονεί να εισπράξει το τίμημα αυτής της συνεργασίας από τους Αμερικανούς.

Πηγή: ertnews.gr