Λίβανος: Οι προτάσεις του ειδικού απεσταλμένου Α. Χοκστάιν για την αποτροπή της κλιμάκωσης με το Ισραήλ

Οι ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις επίσημες συνομιλίες του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Amos Hockstein στη Βηρυτό συγκλείνουν  στην επιβεβαίωση ότι δεν μετέφερε προειδοποιήσεις, αλλά μάλλον πρότεινε επιστροφή στους προηγούμενους «κανόνες εμπλοκής», σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την  κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι επόμενες εβδομάδες φαίνεται να είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα «στατιστικό ασφαλείας» πριν έρθει το επόμενο στάδιο, το οποίο είναι άλλο από τη επιστροφή στις προσπάθειες που πρότεινε ο Χοκστάιν στην αρχή της αποστολής του.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής  τόνισε την αναγκαιότητα της μετάβασης σε μια διπλωματική λύση, για να αποτραπεί ο κίνδυνος διολίσθησης σε ανοιχτό πόλεμο.

Πριν φτάσει στη Βηρυτό είχε ακούσει από Ισραηλινούς αξιωματούχους τις θέσεις τους επί του θέματος οι οποίες «κορυφώθηκαν» με τη δήλωση έγκρισης του ισραηλινού στρατού για «επιχειρησιακά σχέδια  επίθεσης στον Λίβανο».

Από την άλλη πλευρά, στη Βηρυτό, ο Hochstein άκουσε μια ενιαία θέση από όλους όσους συνάντησε. Ο Λίβανος δεν θέλει πόλεμο και  η Χεζμπολάχ δίνει τη μάχη σύμφωνα με σαφείς κανόνες και κανονισμούς και αποφεύγει να επιτίθεται σε αμάχους στο Ισραήλ, παρόλο που ο εχθρός επιτίθεται στους  λιβανέζους  πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός του Λίβανου  Najib  Mikati τόνισε στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι «ο Λίβανος δεν επιδιώκει την κλιμάκωση και αυτό που απαιτείται είναι να σταματήσει τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Λιβάνου και να επιστρέψει σε ηρεμία και σταθερότητα στα νότια σύνορα».

Ο κ, Μικάτι τόνισε ότι «συνεχίζουμε να επιδιώκουμε να σταματήσουμε την κλιμάκωση, να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να σταματήσουμε τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου και τις πράξεις συστηματικών δολοφονιών και καταστροφών που διαπράττονται από το Ισραήλ».

Πρόσθεσε επίσης  πως, οι συνεχιζόμενες ισραηλινές απειλές προς τον Λίβανο δεν θα μας αποτρέψουν από το να συνεχίσουμε την αναζήτησή μας για να επικρατήσουμε ηρεμία, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και για όλους τους φίλους του Λιβάνου.

Η απάντηση της Χεζμπολάχ στην αποστολή του Χοκστάιν ήταν αξιοσημείωτη με την προβολή μιας βιντεοκασέτας που αποκάλυπτε την εισβολή των Drones της οργάνωσης στο λιμάνι της Χάιφα και την ευρύτερη  περιοχή του.

Δυτικές πηγές που ασχολούνται με την αποστολή του Αμερικανού απεσταλμένου διάβασαν στην κασέτα που διανεμήθηκε: «Μια απλή επίδειξη δύναμης που δεν αλλάζει τίποτα στην πραγματικότητα των συνεχιζόμενων επικοινωνιών για την επίτευξη λύσης .”

Μετά τη συνάντηση με τον Μικάτι, ο Χοκστάιν έκανε μια σύντομη δήλωση: «Όπως συνήθως, είχα καλές συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό . Περνάμε επικίνδυνες και κρίσιμες στιγμές και εργαζόμαστε μαζί για να βρούμε τρόπους φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση».