Λονδίνο: Πειραματική εξέταση αίματος υπόσχεται έγκαιρη πρόληψη υποτροπής του καρκίνου του μαστού

Μια νέα εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού τρία χρόνια πριν εμφανιστούν οι όγκοι στις αξονικές τομογραφίες, μια «απίστευτα συναρπαστική» ανακάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερες γυναίκες να νικήσουν οριστικά την ασθένεια, γράφει ο Guardian.

Περισσότερες από 2 εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού, τον πιο κοινό τύπο της νόσου. Αν και η θεραπεία έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ο καρκίνος συχνά επιστρέφει, και αν συμβεί, είναι συνήθως σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Αλλά τώρα, η έρευνα που παρουσιάστηκε στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο έδειξε ότι μια εξατομικευμένη υγρή βιοψία θα μπορούσε να παρέχει ένα πολύ πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ότι ο καρκίνος επιστρέφει. Τα αποτελέσματα μιας δοκιμής, που αποκαλύφθηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν γυναίκες στην πρόληψη υποτροπής.

Το τεστ ανιχνεύει μικροσκοπικές ποσότητες καρκινικού DNA στο αίμα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν ότι είναι τόσο ευαίσθητο που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, μήνες ή και χρόνια πριν εμφανιστούν κοινά σημεία ή συμπτώματα.

Οι ερευνητές του ερευνητικού κέντρου Toby Robins του Breast Cancer Now στο Λονδίνο κατάφεραν να εντοπίσουν κάθε ασθενή στη μελέτη που είχε στη συνέχεια υποτροπή. Ο μέσος χρόνος υποτροπής ήταν 15 μήνες και ο μεγαλύτερος 41 μήνες.

«Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ένα από τα καλύτερα όπλα κατά του καρκίνου του μαστού και αυτά τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία υποδηλώνουν ότι τα τεστ μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν σημάδια υποτροπής του καρκίνου του μαστού περισσότερο από ένα χρόνο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι απίστευτα συναρπαστικά», δήλωσε ο Simon Vincent, διευθυντής έρευνας στο Breast Cancer Now, η οποία βοήθησε στη χρηματοδότηση της μελέτης.

«Αν και αυτή η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, η έγκαιρη ανίχνευση της υποτροπής του καρκίνου του μαστού σημαίνει ότι η θεραπεία έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να καταστρέψει τον καρκίνο και να αποτρέψει την εξάπλωσή του σε άλλα μέρη του σώματος, οπότε γίνεται ανίατη».

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε μια στρατηγική με την οποία η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Η εξαιρετικά ευαίσθητη υγρή βιοψία λειτουργεί βρίσκοντας DNA όγκου (cTcDNA) που απελευθερώνεται στο αίμα από τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα 78 ασθενών με διαφορετικούς τύπους καρκίνου του μαστού. Το νέο τεστ εντόπισε σωστά υψηλό κίνδυνο υποτροπής και στους 11 ασθενείς που υποτροπίασαν κατά τη διάρκεια της πενταετούς μελέτης. Και οι 60 γυναίκες στις οποίες το τεστ δεν βρήκε cDNA δεν παρουσίασαν υποτροπή, που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επίσης ψευδώς αρνητικά.