Λυσάνδρου: «Ήταν μία ονειρεμένη σεζόν, να είναι η βάση για να χτίσουμε για το μέλλον»

Η ελληνική Super League πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε μια επιτυχημένη σεζόν, που περιλάμβανε ρεκόρ 15ετίας προσέλευσης φιλάθλων είπε ο επικεφαλής της  μιλώντας σήμερα (28/5) στο «Reuters» (Karolos Grohmann), καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να παρακολουθήσει  έναν ελληνικό σύλλογο, τον Ολυμπιακό, να παίζει σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα.

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει αύριο (29/5)  τη Φιορεντίνα στον τελικό του Europa Conference League στην Αθήνα, σε μία δεύτερη φιλοξενία ευρωπαϊκού τελικού της Ελλάδας αυτή τη σεζόν μετά το Super Cup τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη.  «Πρέπει να πούμε ότι ήταν μια ονειρεμένη σεζόν για το πρωτάθλημα σε επιχειρησιακό και αθλητικό επίπεδο», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου. «Ήταν μια σεζόν που ξεκίνησε με έναν ευρωπαϊκό τελικό, το Super Cup στο γήπεδο Καραϊσκάκης του Ολυμπιακού, μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση και ολοκληρώνεται με τον τελικό του Europa Conference League στο γήπεδο της ΑΕΚ».

Η τελευταία φορά που ένας ελληνικός σύλλογος έφτασε σε ευρωπαϊκό τελικό ήταν το 1971 όταν ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.  «Αυτή η σεζόν, από επιχειρησιακή και αθλητική σκοπιά, πρέπει να αποτελέσει τη βάση για να χτίσουμε για το μέλλον, με μικρά και σταθερά βήματα». Ο Λυσάνδρου είπε ότι η Super League ήταν επίσης επιτυχημένη στο πρωτάθλημα νέων, με τον Ολυμπιακό να στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης αφού κέρδισε την Μίλαν για να κερδίσει το UEFA Youth League.

Παρά τους 42 αγώνες που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών αυτή τη σεζόν, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, το πρωτάθλημα σημείωσε τους καλύτερους αριθμούς προσέλευσης εδώ και 15 περίπου χρόνια με μέσο όρο 7.683 θεατών ανά παιχνίδι. Η μορφή των play-offs, είπε ο Λυσάνδρου, θα ωφελήσει επίσης τις ελληνικές ομάδες στις ανανεωμένες ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν, οι οποίες θα μεταβούν σε μια φάση ομίλου.  «Οργανώσαμε μια επιτυχημένη σεζόν. Τρεις ομάδες με πάνω από 80 γκολ η καθεμία και είχαμε σχεδόν τρία γκολ ανά παιχνίδι σε 240 αγώνες», είπε ο Λυσάνδρου.

Οι ελληνικοί σύλλογοι είχαν επίσης τις καλύτερες ευρωπαϊκές διαδρομές τους εδώ και χρόνια. Εκτός από το ότι ο Ολυμπιακός έφτασε στον τελικό, ο ΠΑΟΚ έφτασε στα προημιτελικά του Europa Conference League, βοηθώντας την Ελλάδα να ανέβει στον συντελεστή συλλόγων της φετινής σεζόν και να περάσει στην πρώτη 10άδα.
«Η ανταγωνιστικότητα, η ταχύτητα και η δύναμη του πρωταθλήματος, οι βελτιωμένες συνθήκες, έχουν δώσει στις ομάδες αυτή την επιπλέον δύναμη και ώθηση για να πετύχουν», είπε ο Λυσάνδρου.

«Έχει οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και βαθύτερες διαδρομές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», πρόσθεσε ο Λυσάνδρου, ο οποίος ελπίζει ότι ο αυριανός (29/5) τελικός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα:  «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δυναμική για να αναπτύξουμε ένα περιβάλλον όχι μόνο για όσους παρακολουθούν το πρωτάθλημα αλλά και για στρατηγικούς επενδυτές. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.»