Μ. Ανατολή: Αμερικανικές προειδοποιήσεις για πλήρη εισβολή στη Ράφα – Χωρίς σχέδιο οι τρομοκράτες θα επιστρέφουν, είπε ο Σάλιβαν

Για δεκάδες νεκρούς το τελευταίο 24ωρο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα μιλούν οι Παλαιστίνιοι την ώρα που ισραηλινά άρματα μάχης αναπτύσσονται όλο και πιο βαθιά στην ανατολική Ράφα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, σφοδρές οδομαχίες διεξάγονται ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και τη Χαμάς σε γειτονιές της πόλης.

Η εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα στα σύνορα με τη Ράφα ώστε θα μπορούσε να προχωρήσει σε πλήρη εισβολή στην πόλη τις επόμενες ημέρες. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ωστόσο ότι δεν γνωρίζουν εάν το Ισραήλ έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει.

Μετά την επιστροφή του ισραηλινού στρατού σε περιοχές της βόρειας Γάζας, τις οποίες είχε ανακοινώσει ότι είχε εκκαθαρίσει, και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κερτ Κάμπελ αμφισβήτησε ανοικτά τη στρατηγική του Ισραήλ στο πεδίο μάχης, αλλά και την έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποιώντας ότι εάν οι ισραηλινές στρατιωτικές προσπάθειες δεν συνοδεύονται από πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της Γάζας και τον παλαιστινιακό λαό, οι τρομοκράτες θα συνεχίσουν να επιστρέφουν.

Δ. Όχθη: Επίθεση εποίκων σε αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η επίθεση εβραίων εποίκων σε αυτοκινητοπομπή στη Δυτική Οχθη, που μετέφερε τρόφιμα στη Γάζα. Το πλήθος άρχισε να πετάει τα κιβώτια με την ανθρωπιστική βοήθεια στον δρόμο και να τα ποδοπατάει με ακτιβιστές.

Με πλακάτ που έγραφαν το «αίμα είναι στα χέρια σου»,  υποδέχθηκαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης του,  πολίτες που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις για τους πεσόντες στρατιώτες και τα θύματα επιθέσεων.

Το κύμα δυσαρέσκειας κατά του Νετανιάχου διογκώνεται όσο δεν επιστρέφουν όλοι οι όμηροι στο Ισραήλ.

Κατάρ: Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία βρίσκονται “σχεδόν σε αδιέξοδο”

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα έφερε οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, που είναι μεσολαβητής στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται “σχεδόν σε αδιέξοδο”.

Το Κατάρ, που φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στην Ντόχα από το 2012, έχει αναλάβει -μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ- εδώ και μήνες να μεσολαβήσει ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

“Δεν υπάρχει καμία σαφήνεια για το πώς να σταματήσει ο πόλεμος από την ισραηλινή πλευρά. Δεν πιστεύω ότι το εξετάζουν αυτό ως επιλογή ακόμη κι όταν μιλάμε για μια συμφωνία και για το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Ο ΠΟΥ δεν αμφισβητεί τα στοιχεία για τους θανάτους από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στα στοιχεία για τους θανάτους που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, μετά την αμφισβήτηση από την πλευρά του Ισραήλ της μεταβολής των αριθμών αυτών.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επικαιροποίησε την περασμένη εβδομάδα την ανάλυση του συνολικού αριθμού των θυμάτων, που ανέρχονται σε περίπου 35.000, σημειώνοντας ότι σχεδόν 25.000 εξ αυτών έχουν έως τώρα ταυτοποιηθεί πλήρως. Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν δημοσιοποιήσει εκ νέου τα στοιχεία αυτά.

Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Νοσοκομείο εκστρατείας στη νότια Γάζα

«Οι άνθρωποι στη Γάζα πασχίζουν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη την οποία χρειάζονται επειγόντως, λόγω, εν μέρει, της τεράστιας ζήτησης για υγειονομικές υπηρεσίες και του μειωμένου αριθμού των λειτουργικών υγειονομικών μονάδων», δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ, ICRC). «Γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται σε 24ωρη βάση και έχουν υπερβεί τα όρια των δυνατοτήτων τους».

Το προσωπικό στη νέα αυτή μονάδα θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε περίπου 200 ανθρώπους την ημέρα, να πραγματοποιεί έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις, να φροντίζει μεγάλο αριθμό θυμάτων και να παρέχει παιδιατρικές και άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

Η ΔΕΕΣ θα διατηρεί ιατρικές προμήθειες στη μονάδα ενώ οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού από 11 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία, παρέχουν προσωπικό και εξοπλισμό.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά τεθωρακισμένα προωθήθηκαν βαθύτερα στην ανατολική Ράφα, μπαίνοντας στις γειτονιές Αλ-Τζενεϊνά, Αλ-Σαλάμ και Αλ-Μπραζίλ, δήλωσαν κάτοικοι.

«Τα τεθωρακισμένα προωθήθηκαν το πρωί δυτικά της οδού Σαλαχουντίν στις γειτονιές Μπραζίλ και Τζενεϊνά. Βρίσκονται στους δρόμους εντός της οικιστικής περιοχής και υπάρχουν συγκρούσεις», δήλωσε κάτοικος στο Reuters μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.