Μ. Κόεν: Ο Τραμπ φοβόταν την «καταστροφή» της προεκλογικής εκστρατείας

Ο πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Κόεν, ο κάποτε πιστότερος συνεργάτης του που στράφηκε στη συνέχεια εναντίον του, καταθέτει σήμερα στη δίκη του πρώην προέδρου στο Μανχάταν, όπου αναμένεται να πει στους ενόρκους πώς τον βοήθησε να κρύψει παρανόμως τα χρήματα που κατέβαλε σε μια πρώην πορνοστάρ για να εξαγοράσει τη σιωπή της.

Ο Κόεν δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στα μέσα Ιανουαρίου 2017, ο Τραμπ συμμετείχε και ενέκρινε ένα σχέδιο για την επιστροφή των χρημάτων απόκρυψης που είχε καταβάλει ο Κόεν στη Στόρμι Ντάνιελς την παραμονή των εκλογών του 2016. Πρόσθεσε ο Κόεν πως ο Τραμπ ενημερώθηκε ότι οι επιστροφές θα καταγράφονταν στα βιβλία της εταιρείας του ως νομικά έξοδα.

Η πληρωμή, ύψους 130.000 δολαρίων, που έκανε το Κόεν στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016, έγινε με στόχο να εξαγοράσει τη σιωπή της, να μην μιλήσει δηλαδή εκείνη για τη σεξουαλική επαφή που λέει ότι είχε με τον Τραμπ μία δεκαετία νωρίτερα.

Ο Κοέν λέει στο δικαστήριο ότι κάλεσε τον Τραμπ «αμέσως» αφού πλήρωσε τη Στόρμι Ντάνιελς.

Ο Κοέν έλαβε ένα μήνυμα από τον σωματοφύλακα του Τραμπ, Κιθ Σίλερ, που τον ρωτούσε αν θα μπορούσε να μιλήσει σύντομα στον Τραμπ. Ο Κοέν απάντησε «φυσικά».

Τα αρχεία που εμφανίζονται στο δικαστήριο δείχνουν μια κλήση μεταξύ του Κοέν και ττου Σίλερ. Ο Κοέν καταθέτει ότι η κλήση ήταν στην πραγματικότητα με τον Τραμπ, αλλά έγινε στο τηλέφωνο του Σίλερ.

Ο Κοέν λέει ότι είπε στον Τραμπ «για να ξέρεις… το καθήκον που μου έδωσε τελείωσε, ολοκληρώθηκε και έγινε».

Οι εισαγγελείς δείχνουν αρχεία κλήσεων και κρυπτογραφημένες επικοινωνίες Signal που δείχνουν τη φρενίτιδα κλήσεων του Μάικλ Κοέν καθώς προσπαθούσε να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση της ιστορίας της Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές.

Ο Κοέν κατέθεσε ότι είπε ψέματα για τον Τραμ

Η εισαγγελέας Σούζαν Χόφινγκερ ρώτησε τον Κοέν εάν έλεγε ψέματα και εκφόβιζε ανθρώπους όταν εργαζόταν ως προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ.

«Ναι… Ήταν ό,τι χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί το έργο», είπε ο Κοέν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Το «πίτμπουλ του Τραμπ», όπως τον αποκαλούσαν στο παρελθόν, ξεκίνησε την κατάθεσή του εξηγώντας ότι φοίτησε στη νομική κατά προτροπή της γιαγιάς του, μολονότι «δεν ήθελε πραγματικά να γίνει δικηγόρος». Το 2007 έφυγε από το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν για να ενταχθεί στην οικογενειακή κτηματομεσιτική επιχείρηση του Τραμπ, με έδρα στη Νέα Υόρκη. Ο Τραμπ του προσέφερε τη θέση, όπως είπε, αφού εκείνος του παρουσίασε έναν λογαριασμό ύψους 100.000 δολαρίων για τη δουλειά που είχε κάνει το δικηγορικό γραφείο για μια από τις εταιρίες του. «Αισθάνθηκα την αναγνώριση. Αιφνιδιάστηκα και συμφώνησα», είπε, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ δεν πλήρωσε ποτέ εκείνον τον λογαριασμό.

Επί μία δεκαετία ο 57χρονος σήμερα Κόεν εργαζόταν ως στέλεχος της εταιρείας και δικηγόρος της. Κάποτε είχε δηλώσει ότι «θα έτρωγε και σφαίρα» για τον πρώην Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, που επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Όταν μια εισαγγελέας τον ρώτησε εάν έχει πει ψέματα στο παρελθόν ή αν «εκφόβισε» ανθρώπους, ο μάρτυρας απάντησε δύο φορές «ναι». «Αυτό έπρεπε να γίνει για να φέρω εις πέρας τα καθήκοντά μου», πρόσθεσε.

Ο Κόεν είπε ότι είναι ορθή η περιγραφή του ρόλου που είχε ως «διακανονιστής» του Τραμπ, αφού εκείνος φρόντιζε να γίνεται «ό,τι ήθελε» ο επιχειρηματίας. Αντί να εργάζεται ως «παραδοσιακός» εταιρικός δικηγόρος, ο Κόεν έδινε αναφορά απευθείας στον Τραμπ και δεν ήταν ποτέ μέλος στη νομική υπηρεσία του Οργανισμού Τραμπ. Μεταξύ των καθηκόντων του ήταν να επαναδιαπραγματεύεται λογαριασμούς με συνεργάτες, να απειλεί με μηνύσεις και να «φυτεύει» θετικές ιστορίες στον Τύπο.

Ο Τραμπ επικοινωνούσε μαζί του τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως και ποτέ δεν έφτιαξε λογαριασμό email. «Σχολίαζε ότι τα email είναι σαν γραπτά έγγραφα, ότι ξέρει πάρα πολλούς ανθρώπους που την πάτησαν επειδή είχαν email που οι εισαγγελείς μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σε κάποια υπόθεση», σχολίασε.