Μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία: Στα χωριά Λάτας και Πρόδρομος τα μέτωπα – Καταστροφές σε σπίτια και εκτάσεις

Oλονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε πολλές περιοχές της χώρας. Oι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας μαζί με μηχανήματα έργου και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και εθελοντές, βρίσκονταν επί ποδός, καταβάλλοντας προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν τις φωτιές.

Το πιο σοβαρό μέτωπο εντοπίζεται στον Δήμο Πηνεία της Ηλείας, όπου εκκενώθηκαν εφτά κοινότητες και οικισμοί με το «112» να ηχεί ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής η μάχη σήμερα δίνεται κυρίως στα χωριά Λάτας και Πρόδρομος.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 120 πυροσβέστες με τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά έχει καταστρέψει έως τώρα αγροτοδασικές εκτάσεις, έχει προκαλέσει επίσης καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις αλλά και σε κατοικίες.

Καλύτερη εικόνα εμφανίζει η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Αλποχωρίου όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και 19 οχήματα.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν κατά την διάρκεια της νύχτας στο Κρανίδι, όπου η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Η φωτιά άφησε πίσω της καταστροφές σε κυρίως σε αυλές σπιτιών, ενώ έπληξε και δυο οικίες. Από το πύρινο μέτωπο προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε ελαιόδεντρα.

Τα υπόλοιπα μέτωπα σε Μεγαλόπολη και Αργολίδα είναι σε ύφεση με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν στα σημεία για να αποφύγουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Στη Μεγαλόπολη πάντως οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους καθώς καταστράφηκαν επιχειρήσεις αλλά και σπίτια.

Αργά τη νύχτα ξέσπασε φωτιά και στην Ύδρα, σε δύσβατο και απόκρημνο μέρος με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Νικόλαος. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής διά θαλάσσης.

Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς, με πολλές περιοχές της χώρας να βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4. Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)