Μαργαρίτης Σχοινάς: «Η δύναμη της Ευρώπης είναι στην ποικιλομορφία μας, στη διαφορετικότητά μας και ότι μπορούμε να ενωνόμαστε στις κοινές αξίες»

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, κος Μαργαρίτης Σχοινάς, ήταν καλεσμένος της Ελένης Καραλή στο έκτο επεισόδιο των podcasts του πρώτου προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας που είναι αφιερωμένα στις επερχόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο κύριος Σχοινάς κάνοντας ένα απολογισμό της πενταετίας 2019-2024 δηλώνει: «Νομίζω πως ο απολογισμός στα όρια του δικού μου χαρτοφυλακίου ευθύνης που είναι ο συνδυασμός της Ευρώπης που προστατεύει με μια Ευρώπη ευκαιριών είναι ιδιαίτερα ευκρινής. Δεν θέλω να λέω θετικός, νομίζω πως τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Τριπλασιάσαμε τους πόρους για το erasmus από 9δις σε 26 δις ευρώ, δόθηκαν στους ευρωπαίους για την κατάρτιση νέων δεξιοτήτων 3,5 εκατ. ευρώ, ανοίξαμε δρόμους και ευκαιρίες για τη νεολαία. Στο πεδίο της Ευρώπης που προστατεύει, στο θέμα της δημόσιας υγείας, σχεδιάσαμε, υλοποιήσαμε, χρηματοδοτήσαμε το μεγαλύτερο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στο θέμα της μετανάστευσης για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, έχουμε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό, το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που θα εγγυάται την αλληλεγγύη για όλους. Στο θέμα των ευκαιριών  αν τα αθροίσει κανείς όλα αυτά μπορεί να φτάσει συμπέρασμα πως οι μεγαλύτερες επιτυχίες γίνανε στο πεδίο της ανθρωποκεντρικής Ευρώπης.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ο πρώτος Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικεφαλής της προώθησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Μοιράζεται μαζί μας το μυστικό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η δύναμη της Ευρώπης είναι στην ποικιλομορφία μας, στη διαφορετικότητά μας και ότι μπορούμε να ενωνόμαστε στις κοινές αξίες. Πρέπει να συνεχίσουμε ως Ευρωπαίοι να πρωταγωνιστούμε στον τομέα της ισότητας, ειδικά στην τελευταία εκκρεμότητα που έχουμε και στην οποία υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, στην ισότητα των αμοιβών. Πρέπει επειγόντως να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Όσον αφορά στους νέους αναφέρει πως «όλοι όσοι συνδιαμορφώνουμε την πολιτική έχουμε μια μεγάλη ευθύνη να τους δώσουμε πίσω όσα στερήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Έχασαν ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, την κινητικότητα, τα ταξίδια, ακόμα και στον έρωτα. Πρέπει να τους επιστρέψουμε αυτό το έλλειμμα ευκαιριών. Θα είναι πρωταγωνιστές στη διαμόρφωση αποφάσεων της Ευρώπης, θα συμμετέχουν μαζικά στις Ευρωπαϊκές εκλογές, αυτοί είναι το μέλλον της Ευρώπης».

Κλείνοντας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς επισημάνει ποια είναι τα τρία μεγάλα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η Ευρώπη την επόμενη πενταετία: Να διατηρήσει την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η βιομηχανία, η ενέργεια, οι πρώτες ύλες. Δεύτερο ζήτημα είναι η άμυνα. Ήρθε η ώρα για ένα νέο μεγάλο άλμα ολοκλήρωσης, την ευρωπαϊκή άμυνα. Τρίτο ζήτημα είναι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, του μοντέλου ευρωπαϊκού τρόπου ζωής που για εμάς είναι ευκαιρία, για άλλους είναι απειλή. Η ανάγκη προάσπισης της Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής θα συνεχίσει να είναι το μέλλον της ευρωπαϊκής πορείας.