Ματέο Ρέντσι: Εάν θα έχω ρόλο, θα προσπαθήσω να βάλω τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μόλις ένα 24ωρο πριν την προσέλευση στις κάλπες για εκατομμύρια Ιταλούς για τις Ευρωεκλογές, το πολιτικό (και όχι μόνο) θερμόμετρο «χτυπά κόκκινο».

Το πρωί της Παρασκευής 7 Ιουνίου ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του κόμματος Ιτάλια Βίβα (‘Ζωντανή Ιταλία’) παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ιταλίας, στη Ρώμη, όπου ζητήθηκε για διάφορα θέματα της εγχώριας και της διεθνούς επικαιρότητας.

Ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος ήταν αναμφισβήτητα το πρόσωπο του Μάριο Ντράγκι, στο οποίο το όνομα του Ρέντσι είναι άμεσα συνδεδεμένο. Ο λόγος, η κυβερνητική ρήξη που ο Ματέο Ρέντσι προκάλεσε με τον Τζουζέπε Κόντε στις αρχές του 2021, στην αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του Covid-19, που εντέλει έφερε στην κυβέρνηση τον Μάριο Ντράγκι ως πρωθυπουργός της Ιταλίας για περίπου 18 μήνες. Για αυτή την κίνηση, διάφοροι αναλυτές είχαν βαπτίσει τον Ματέο Ρέντσι ως ‘kingmaker’.

Μάλιστα το 2022, λίγες ώρες πριν πέσει η κυβέρνηση Ντράγκι, σε συνέντευξη τύπου στη Ρώμη, ο Ματέο Ρέντσι έκανε ακόμη πιο εμφανές τη δυσαρέσκειά του για τον Τζουζέπε Κόντε λέγοντας μάλιστα πως “ο Ντράγκι είναι ένας σημαντικός πολιτικός, ο Κόντε είναι ασκούμενος”.

Ο Ματέο Ρέντσι, υποψήφιος για ευρωπαϊκή έδρα και που ηγείται της συμφωνίας σκοπού μεταξύ των κομμάτων +Europa και Ζωντανή Ιταλία (οριακά πάνω από το φράγμα του 4%), δεν έκρυψε ποτές το ‘όνειρό’ του ο Ντράγκι να ανέβει στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εμφανίζεται και στον επίσημο ιστότοπό του. Μια γραμμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα και κατόπιν ερώτησης του ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, ο οποίος τον ρώτησε για το “εάν υπήρξαν συζητήσεις και διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό”, και για το “ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό, νοούμενο και ως πρόθεση του ίδιου του Μάριο Ντράγκι”.

Χαμογελώντας, ο Ματέο Ρέντσι απάντησε χαρακτηριστικά “ρωτήστε τον Ντράγκι, δεν είμαι ο εκπρόσωπός του, δεν θα τολμούσα ποτέ να γίνω εκπρόσωπός του και επομένως, δεν απαντώ εκ μέρους του”. Μάλιστα υπενθύμισε πως ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ “έχει πει σε όλους τους χώρους, σε όλα τα μέρη, ότι είναι έξω από την πολιτική συζήτηση, και ως εκ τούτου δεν απαντά”.

Παρόλα αυτά, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε πως “εάν μπορούσα να επιλέξω, θα έβαζα τον Ντράγκι (στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης). Και αν θα έχω ρόλο, θα προσπαθήσω να βάλω τον Ντράγκι . Ακριβώς όπως έκανα και το 2021”. Και ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας πως “ακόμη και τότε, ο Ντράγκι έλεγε τα ίδια πράγματα που λέει σήμερα”.

Ακόμη, απαντώντας σε δημοσιογράφο για την γεωπολιτική κρίση με αναφορά στη Μεση Ανατολή, ο Ρεντσι είπε πως ο Σάντσεθ αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος «για μια παραπάνω ψήφο».