Μελέτη: Η χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, συγκέντρωσαν 11 επιμέρους μελέτες οι οποίες διερευνούσαν την επίδραση των επιπέδων τεστοστερόνης στη διάρκεια ζωής ενός άνδρα.

Οι μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 24.000 άνδρες, διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια διαδικασία που διέπει τις καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να συμβάλλει στη στυτική δυσλειτουργία, την αδυναμία επίτευξης διατήρησης της στύσης.Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται συχνά πολύ νωρίτερα από τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου και μπορεί να λειτουργήσει ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για υπάρχοντα ή μελλοντικά καρδιακά προβλήματα. Η τεστοστερόνη είναι γνωστό ότι έχει μεγάλη επίδραση στη στυτική λειτουργία, συνδέοντας και πάλι τα επίπεδα αυτής της ορμόνης με τις καρδιακές παθήσεις.

Τα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται κατά μέσο όρο, περίπου 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 30 ετών.Αυτό αναφέρεται μερικές φορές ως ανδρική εμμηνόπαυση ή ανδρόπαυση. Η μείωση της τεστοστερόνης με την πάροδο του χρόνου οφείλεται- τουλάχιστον εν μέρει- στην αργή εξασθένιση της ικανότητας των όρχεων να παράγουν την εν λόγω ορμόνη. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη μείωση, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων παθήσεων.

Η μελέτη δεν αποσαφηνίζει εάν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζουν άμεσα τον κίνδυνο θανάτου ή αν είναι απλώς ένα σημάδι γενικής κακής υγείας. Η τεστοστερόνη μπορεί να μειωθεί λόγω ασθένειας, οπότε θα μπορούσε να είναι δείκτης για μια υποκείμενη ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη πιθανότητα θανάτου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ασθένειες που προκαλούν μακροχρόνια φλεγμονή, όπως η παχυσαρκία. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να είναι δείκτης της νόσου αλλά και παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη μελλοντικών ασθενειών, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο θανάτου.

Τι μπορείτε να κάνετε

Κατ’ αρχάς, οι άνδρες θα πρέπει να αποφεύγουν πράγματα που τη μειώνουν, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια θεραπεία με την εν λόγω ορμόνη. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων από αυτούς τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και από καρδιακή προσβολή, σε ορισμένους άνδρες. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διαμάχη καθώς οι μακροχρόνιες – και σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένες – ανησυχίες ότι η εν λόγω θεραπεία μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, παραμένουν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

ΠΗΓΗ: Science Alert