Μεξικό: Ασφαλή επιστροφή στα σπίτια τους απαιτούν οι εκτοπισμένοι από τις συμμορίες στην πολιτεία Τσιάπας

Χιλιάδες κάτοικοι της εθνοτικής ομάδας Chol από την κοινότητα Tila, στην πολιτεία Chiapas, νοτιοανατολικά του Μεξικού, διαδήλωσαν ενάντια στην έλλειψη συμφωνιών με τις αρχές για την εξασφάλιση της ασφαλούς επιστροφής στα θύματα της αναγκαστικής μετακίνησης μετά την έξοδο που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Εκείνη την ημέρα, περισσότεροι από 4.000 αυτόχθονες γηγενείς Chole εκτοπίστηκαν λόγω της βίας που μαστίζει την πόλη Tila λόγω της παρουσίας της ένοπλης ομάδας «Los Autónomos», οι οποίοι αναγνωρίζονται επίσης ως «Karma» και «Ένοπλες Δυνάμεις της Tila’.

Η θέση των εκτοπισμένων ανακοινώθηκε αυτή την Τρίτη μετά από συνάντηση με εκπροσώπους όχι μόνο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και της πολιτειακής κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές υπολόγισαν ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξήθηκε σε περίπου 12.000 άτομα, με τη φυγή των κατοίκων των οκτώ παραρτημάτων της Tila, που απειλήθηκαν και όπου δεκάδες νέοι έχουν στρατολογηθεί από την ένοπλη ομάδα «Los Autónomos» για να εκφοβίζουν τον πληθυσμό.

Oι κάτοικοι ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στις κοινότητες μέχρι να έχουν νομική βεβαιότητα για τις περιουσίες τους, πέραν της εφαρμογής του νόμου σε όσους κατέστρεψαν την περιουσία τους την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την πόλη.

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, πρόκειται για το δεύτερο πιο βίαιο επεισόδιο που βιώνει ο δήμος Τήλας. Η πρώτη συνέβη τον Νοέμβριο του 2023, όταν και η έδρα του δήμου παρέμεινε υπό κατάληψη για σχεδόν 15 ημέρες και άφησε νεκρούς 8 νέους.

Η έξοδος χιλιάδων γηγενών οικογενειών σημειώθηκε χθες το βράδυ, αφού οι κάτοικοι έζησαν σχεδόν πέντε ημέρες παγιδευμένοι στο άγχος και τον τρόμο που δημιουργούν οι εγκληματικές ομάδες.

Την περασμένη Παρασκευή, στρατιωτικοί και υπουργικοί πράκτορες από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Πολιτείας της Τσιάπας περιόδευσαν στους δρόμους για να συλλέξουν στοιχεία και με τη σειρά τους να διενεργήσουν τις αντίστοιχες διαδικασίες για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας, της παραβίασης της ειρήνης και άλλων εγκλημάτων που προκύπτουν.