Μεξικό: Η εκλεγμένη πρόεδρος απέρριψε την πρόταση διαλόγου του Ισημερινού για αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων

Η μελλοντική πρόεδρος του Μεξικού, Claudia Sheinbaum, απέρριψε αυτήν την Πέμπτη την πρόταση για διάλογο που έκανε η καγκελάριος του Ισημερινού, Gabriela Sommerfeld, μέχρι να ικανοποιηθεί «όλο το αίτημα του Μεξικού» ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ).

Η Sheinbaum τόνισε ότι, για να υπάρξει διάλογος, ο Ισημερινός «πρέπει να κάνει το βήμα» να ζητήσει δημόσια συγγνώμη μετά την επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο. Εκτός από την αναγνώριση «του δικαιώματος ασύλου» του πρώην αντιπροέδρου του Ισημερινού Jorge Glas (2013-2017), όπως ζήτησε το Μεξικό στην καταγγελία ενώπιον του ICJ.

«Υπάρχει μια δίκη, αυτή η δίκη πρέπει να επιλυθεί. Εάν ο Ισημερινός υιοθετήσει αυτό που ζητά το Μεξικό σε αυτή τη δίκη, τότε είναι ήδη διαφορετικό, αλλά όλα όσα προτείνει το Μεξικό θα πρέπει να εκπληρωθούν», κατέληξε.

Αυτή την Τετάρτη, η Υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού επανέλαβε σε συνέντευξή της στην EFE την προθυμία της κυβέρνησής της για διάλογο με το Μεξικό και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μετά τη νίκη της Sheinbaum.

Όμως η Sheinbaum συμφωνεί με την απόφαση του νυν προέδρου, Andrés Manuel López Obrador, να διακόψει τις σχέσεις με τη χώρα των Άνδεων, επειδή «υπάρχει επιθετικότητα του Ισημερινού κατά του Μεξικού». Επιπλέον, η Sheinbaum επεσήμανε ότι η αγωγή στο διεθνές δικαστήριο «ζητά επίσης την απέλαση των Ηνωμένων Εθνών από τον Ισημερινό, ώστε να μην υπάρξει επανάληψη επειδή η βίαιη εισβολή στη μεξικανική πρεσβεία είναι εξαιρετικά σοβαρή», και «παραβιάστηκαν όλοι οι διεθνείς κανόνες».

Το Μεξικό διέκοψε τις σχέσεις με τον Ισημερινό μετά την επίθεση των αρχών του Ισημερινού στη μεξικανική πρεσβεία στο Κίτο στις 5 Απριλίου για να συλλάβει τον Jorge Glas, πρώην αντιπρόεδρο του Rafael Correa.
Έκτοτε το Μεξικό κατηγορεί τον Ισημερινό ότι παραβιάζει το απαραβίαστο της διπλωματικής του έδρας, ο Ισημερινός υποστηρίζει ότι το Μεξικό παραβίασε το διεθνές δίκαιο παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις και κατάχρηση της διπλωματικής ασυλίας, εκτός από την παραβίαση των κανόνων ασύλου.
Η υπόθεση επικεντρώνεται στον Γκλας, τον πρώην αντιπρόεδρο του Ισημερινού με καταδίκες για διαφθορά, που κρατείται επί του παρόντος στον Ισημερινό, του οποίου την ελευθερία και το άσυλο απαιτεί το Μεξικό.

Πηγή: EFE