Μεξικό: Προς εκλογικό θρίαμβο οδεύει η κεντροαριστερή υποψήφια Κλάουδια Σέινμπαουμ

Η υποψήφια του κυβερνώντος κεντροαριστερού κόμματος «Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης» (MORENA) στο Μεξικό και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Κλάουδια Σέινμπαουμ, μοιάζει να κερδίζει μια θριαμβευτική νίκη στις προεδρικές εκλογές και θα είναι η πρώτη γυναίκα-πρόεδρος του Μεξικού, όπως φαίνεται από το ένα τέταρτο των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής, αλλά και από τα exit polls που μεταδόθηκαν μόλις έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στη χώρα χθες.

Με το 26% των ψήφων καταμετρημένο, η 61χρονη Σέινμπαουμ συγκεντρώνει το 57% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, ενώ η βασική αντίπαλός της, η κεντροδεξιά γερουσιάστρια Ξοτσίτλ Γκάλβες, που υποστηρίζεται από συνασπισμό αντιπολιτευόμενων κομμάτων, περιορίζεται στο 30%. Ακολουθεί αρκετά πιο πίσω με 10% ο τρίτος υποψήφιος, ο κεντρώος 38χρονος Χόρχε Άλβαρες Μάινες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο του Μεξικού (INE), στις χθεσινές εκλογές ψήφισε το 58% από τους περίπου 100 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Εκτός από την προεδρία της χώρας, κάλπες στήθηκαν επιπλέον για την ανανέωση μέρους της Γερουσίας και τους κυβερνήτες σε εννέα πολιτείες: στην Πόλη του Μεξικού, αλλά και τις πολιτείες των Τσιάπας, Γουαναχουάτο, Χαλίσκο, Μορέλος, Πουέμπλα, Ταμπάσκο, Βερακρούς και Γουκατάν, όταν οι  μεγαλύτερες εκλογές που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη χώρα.

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Μεξικού θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα εξαετή της καθήκοντά την 1η Οκτωβρίου 2024, τέσσερις μήνες μετά την ημέρα των εκλογών, αντικαθιστώντας τον σημερινό δημοφιλή πρόεδρο, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.