Σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Ρωσία ενδέχεται να συγκροτεί μια μονάδα περίπου 3.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών, όπως αναφέρθηκε στο BBC. Αυτή η εξέλιξη φανερώνει την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και του Κρεμλίνου, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον σχηματισμό μιας τόσο μεγάλης μονάδας στη ρωσική Άπω Ανατολή. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις αναφορές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για φήμες χωρίς αποδείξεις.

Η εμβάθυνση των σχέσεων Πιονγκγιάνγκ-Μόσχας

Παρά τις διαψεύσεις, είναι γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας έχουν εμβαθυνθεί σημαντικά. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν απέστειλε πρόσφατα μήνυμα γενεθλίων στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλώντας τον «στενότερο σύντροφο». Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ανησυχίες για την πιθανή συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι «πολύ πιθανή».

Αβεβαιότητα για τον αριθμό των στρατιωτών

Η συμμετοχή των Βορειοκορεατών στον πόλεμο παραμένει ασαφής ως προς τον αριθμό των στρατιωτών που ενδέχεται να εμπλακούν. Μια πηγή από τη ρωσική Άπω Ανατολή επιβεβαίωσε ότι κάποιοι Βορειοκορεάτες έχουν φτάσει σε στρατιωτική βάση κοντά στο Ουσουρίσκ, αν και ο αριθμός δεν πλησιάζει τους 3.000.

Η πιθανότητα ανάπτυξης Βορειοκορεατών στρατιωτών στο μέτωπο εγείρει ερωτήματα, ιδίως λόγω του γλωσσικού φράγματος και της έλλειψης εμπειρίας των Βορειοκορεατών σε σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στρατιωτική βοήθεια ή στρατιώτες κατασκευαστές;

Αν και δεν αποκλείεται η συμμετοχή των Βορειοκορεατών στον πόλεμο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προσφέρει περισσότερο τις κατασκευαστικές και μηχανικές της ικανότητες παρά στρατιωτικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή. Η Πιονγκγιάνγκ, από την πλευρά της, χρειάζεται κεφάλαια και τεχνολογία, ενώ η Μόσχα έχει ανάγκη από στρατιώτες και πυρομαχικά.

Ο Αντρέι Λάνκοφ, διευθυντής του Korea Risk Group, σημειώνει ότι οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν εμπειρία μάχης, αλλά θα εκτίθεντο και στη ζωή στη Δύση, κάτι που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Οι στρατιωτικές ανάγκες της Ρωσίας

Η Ρωσία, μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει σημαντικές απώλειες και χρειάζεται να ενισχύσει τις δυνάμεις της. Σύμφωνα με τον Valeriy Akimenko από το Ερευνητικό Κέντρο Μελετών Συγκρούσεων, η εμπλοκή Βορειοκορεατών στρατιωτών μπορεί να βοηθήσει τον Ρώσο πρόεδρο να αποφύγει νέες υποχρεωτικές κινητοποιήσεις, που δεν ήταν δημοφιλείς στην κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη αυτής της συμμαχίας, ανησυχώντας για την πιθανή επιδείνωση της σύγκρουσης. Αν οι αναφορές για την ανάπτυξη Βορειοκορεατών επιβεβαιωθούν, αυτό θα σηματοδοτούσε ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πηγή: BBC