Μικρές μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές – Ημερήσια Ενημέρωση

Μικτές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (16/5) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Του Παντελή Μάνου

Χθες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο ήταν χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυ-τών, ενισχύοντας τις προσδοκίες των αγορών για άμεση μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Πά-ντως, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πιο αργά από το αναμενόμενο.

Στην Ευρώπη, οι αγορές έχουν μέχρι στιγμής υιοθετήσει μια χαλαρή στάση απέναντι στις γεωπολι-τικές εντάσεις. Επίσης, ότι οι ψηφοφορίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε εθνικό επίπεδο αυξά-νουν την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των δημόσιων οικονομικών αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην εξαμηνιαία Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το περιθώριο για δυσμενείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εκπλήξεις είναι αυξημένο και οι προοπτικές κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ παραμένουν αντί-στοιχα εύθραυστες», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος. «Το κλίμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα, όχι μόνο λόγω του γεωπολιτικού περιβάλλοντος αλλά και λόγω της τιμολόγη-σης για την τελειότητα, η οποία δημιουργεί το ενδεχόμενο μεγάλων αντιδράσεων της αγοράς σε απογοητευτικές ειδήσεις» σημείωσε.

Σε εγχώριο επίπεδο, στο θέμα της ακρίβειας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο συνέντευξης του στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι ετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία θα ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμ-βαση ώστε «να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα στις χώ-ρες-κράτη της Ε.Ε.». Η ακρίβεια, επανέλαβε, «είναι μεγάλο πρόβλημα» και «η απάντηση σε αυτήν είναι η αύξηση μισθών και διαθέσιμου εισοδήματος. Οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται ακόμα και όταν η ακρίβεια αρχίσει να υποχωρεί».

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,64%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,50%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κι-νείται χαμηλότερα κατά 0,28%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,12% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,03%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 125 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1491,71 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρή πτώση σε ποσοστό 0,13%.

Ομόλογα

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώ-νης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται οριακά ανοδικά κατά 1 μονάδα βάσης, στο 2,43%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 1

bps στο 3,74%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 2 μονάδες, στο 3,20% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει οριακή αύξηση κατά 1 μονάδα βάσης, στο 3,43%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,84%, στα 79,26 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,95%, βρίσκεται στα $ 83,54.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές μεταβολές έναντι του ευρώ, της βρετα-νικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0867 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 154,88 γιεν/δολ.

Ελαφρώς καθοδικά κινείται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου να διαπραγματεύονται στα 2389,90 δολ./ουγκιά. Σε διαφορετικό μήκος το ασήμι, που κινείται ανοδικά και πλησιάζει τα 30 δολάρια ανά ουγκιά.Πηγή: ertnews.gr