Μικτές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (16/10) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές, οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι αναλυτές αναμένουν τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές τράπεζες.

Σημαντική πτώση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποχωρώντας κάτω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2021. Η πτώση οφείλεται στους φθηνότερους αεροπορικούς ναύλους, στις χαμηλότερες τιμές βενζίνης και στον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των υπηρεσιών. Οι αναλυτές που ανέμεναν ότι θα διαμορφωνόταν στο 1,9%, εκτιμούν ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Σε εγχώριο επίπεδο, πρωτογενές πλεόνασμα 8.743 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 5.297 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5.987 εκατ. Ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το 2023 καταγράφουν τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για τους πρώτους εννέα μήνες του 2024. Τα έσοδα από φόρους, το εννιάμηνο του έτους, ανήλθαν σε 48.972 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.599 εκατ. ευρώ ή 5,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Στο μεταξύ,οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και η δυναμική της ανάπτυξης οδηγούν σε υπεραπόδοση στο δημοσιονομικό πεδίο, επισημαίνει ο διεθνής οίκος Fitch στην ειδική έκθεσή του Western Europe Sovereigns – Peer Review 2024. Ο Fitch περιμένει ότι αυτές οι συνετές πολιτικές θα έχουν συνέχεια, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ την επόμενη τριετία. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθ-μούς από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, χάρη στον ισχυρό τουρισμό και τις εισροές επενδύσεων. Οι δημόσιες επενδύσεις, που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, προσφέρουν έξτρα στήριγμα, όπως και η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει σε προ κρίσεως επίπεδα έως το 2026, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX30 εμφανίζει μικρή πτώση κατά 0,12%, στο Παρίσι, ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 0,38%, στη Μαδρίτη, ο κύριος δεί-κτης κινείται υψηλότερα κατά 0,48%, το Μιλάνο υποχωρεί σε ποσοστό 0,06% και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη κατά 0,46%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 95 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1430,09 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,45%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,18%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου παρουσιάζει πτώση κατά 3 μονάδες βάσης, στο 2,92%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται χαμηλότερα κατά 4 bps στο 3,42%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου υποχωρεί κατά 3 μο-νάδα βάσης, στο 2,91% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 2,65%, με πτώση κατά 3 μονάδες βά-σης, ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει μείωση κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,06%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σε ανεπαίσθητη πτωτική πορεία βρίσκονται, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει οριακές απώλειες κατά 0,04%, στα 70,61 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με μικρή πτώση 0,27%, βρίσκεται στα $ 74,05.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,0896 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 149,27 γιεν/δολ.

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζει ο χρυσός, που «έπιασε» τα 2700 δολάρια, με τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να διαπραγματεύονται στα 2700,10 δολ./ουγκιά. Παράλληλα, σημαντικά κέρδη καταγράφει το ασήμι που κινείται πάνω από τα 32 δολάρια ανά ουγκιά

Πηγή: ertnews.gr