Μηνύματα «σύσφιξης» της δημοσιονομικής πολιτικής από την Κομισιόν – Στα 870 εκατ. ευρώ το πακέτο μέτρων του 2025

Για το νέο «δημοσιονομικό οδηγό» που θα ισχύσει από το 2025, μετά τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, θα ενημερωθούν αύριο από την Κομισιόν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για τις βασικές κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με τις οποίες, την επόμενη τετραετία, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίζει για τα κράτη του ευρώ η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών και δευτερευόντως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με δεδομένο ότι η αρχική κατεύθυνση της Κομισιόν αφορούσε ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών στο 2,6%, εκτιμάται ότι ο πήχης θα τοποθετηθεί μεταξύ 2,5% και 3%, χωρίς ακόμα να θεωρείται τίποτα οριστικό.

Μετά τις προτάσεις της Κομισιόν, θα ακολουθήσει περίοδος διαπραγμάτευσης η οποία θα οδηγήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου στην υποβολή από την πλευρά της Ελλάδας του νέου Δημοσιονομικού Διαρθρωτικού Σχεδίου (Fiscal Structural Plan) της περιόδου 2025-2028, παράλληλα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2025, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις την επόμενη χρονιά θα είναι «μετρημένες» και σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα ξεπερνούν τα 870 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα θα αφορούν:

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση, του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
  • Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση των συντάξεων, η οποία με βάση το γνωστό μαθηματικό τύπο, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Αν και είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για την τελική πορεία του φετινού προϋπολογισμού, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περιθώρια για περισσότερες παροχές το 2025, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και θα δοθούν καθώς η «γραμμή» της ηγεσίας του ΥΠΕΘΟ είναι ότι το περίσσευμα φυλάσσεται για συμβολικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο τρέχοντος έτους, τα φορολογικά έσοδα, εμφανίζουν  υπέρβαση άνω των 1,4 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 647 εκατ. ευρώ καταγράφονται δημοσιονομικά στο 2023 περιορίζοντας την καθαρή υπέρβαση σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.

  • Ο φετινός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 2,1% του ΑΕΠ.