Μητσοτάκης: Μελετάμε πλαφόν μίσθωσης για το AirBnb, έρχεται νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το μείγμα λαϊκισμού, τοξικότητας και λεφτόδεντρων που συνεχίζει να εφαρμόζει καθώς «έχει αλλάξει μόνο το περιτύλιγμα» άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Action24 το πρωί της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε νέες παρεμβάσεις που μελετώνται όσον αφορά την αγορά του AirBnb κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στις ημέρες μίσθωσης ενώ επανέλαβε ότι όταν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν θα υπάρξει νέα μείωση κατά μια μονάδα των εργοδοτικών εισφορών.

Στα εθνικά, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ότι ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνάει μέσα από τον σεβασμό του δικαίου αλλά και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ όσον αφορά την Τουρκία ξεκαθάρισε ότι «γκρίζες ζώνες για την Ελλάδα στο Αιγαίο δεν υπάρχουν».

Δήλωσε, τέλος, ότι έχει καλό προαίσθημα για τον σημερινό τελικό του Ολυμπιακού για τον τίτλο του Conference League με αντίπαλο τη Φιορεντίνα καθώς βλέπει «momentum όπως του Euro 2004.

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Δεν είναι λύση για την ακρίβεια αυτά που προτείνει η αντιπολίτευση

Η συζήτηση ξεκίνησε με το θέμα της ακρίβειας με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «έχουμε αναγνωρίσει δημόσια εδώ και αρκετό καιρό ότι η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο προβλημα που ξεκίνήσε μετά την πανδημία και δεν έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε πλήρως. Έχουμε έναν πληθωρισμό τροφίμων τους τελευταίους μήνες που είναι υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για την ακρίβεια, να θυμίσω τις παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος που έχουν ελεγχθεί και έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης. Κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, στα σούπερ μάρκετ. Μερικώς τα μέτρα αυτά απέδωσαν και πρέπει να κάνουμε και άλλα».

«Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη στήριξη του εισοδήματος. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό. Έχουμε περιθώρια παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αντιπολίτευση όταν τα βάζουμε με τις πολυεθνικές στηρίζει τα ολιγοπώλεια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τώρα πανευρωπαϊκά γιατί η φωνή μας στην Ευρώπη ακούγεται» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στο γιατί έγινε τώρα αυτή η κίνηση εξήγησε ότι «το πρόβλημα οξύνθηκε εντονότερα τον τελευταίο χρόνο, δεν ήταν τελείως άγνωστο αλλά ξεδιπλώνοντας τα μέτρα κρίναμε ότι έπρεπε να κάνουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση γιατί και οι πολυεθνικές προσαρμόζονται. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίζουμε ανταγωνισμό και διαφάνεια για τον καταναλωτή».

Παράλληλα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν είναι λύση για την ακρίβεια αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί. Όποιος προτείνει οτιδήποτε στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό πρέπει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και ποιους φόρους πρέπει να βάλουμε Έχω υποχρέωση η Ελλάδα να μην επιτρέψει στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην περίοδο της επιτήρησης».

Η νέα παρέμβαση για το AirBnb

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «δεν απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Είχαμε κάνει μεγάλη συζήτηση για το AirBnB και την Golden Visa και κάναμε παρεμβάσεις. Μελετάμε την αγορά του AirBnb σε μια λογική να δούμε στην Αθήνα πόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση και να απελευθερώσουμε ακίνητα για μακροχρόνια μισθωση. Έχουμε βάλει ήδη κανόνες για όσους αντιμετωπίζουν το AirBnb ως μπίζνα».

Παράληλα επανέλαβε, όπως είπε στη συνέντευξή του στο Star το βράδυ της Τρίτης ότι «αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Άρα κάνώ μια διάκριση μεταξύ των ρεαλιστικών προτάσεων και του ανεδαφικού ανέξοδου λαϊκισμού που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024 και όσους τον πρεσβεύουν αλλά μπορεί να μην ήταν στην Ελλάδα την περίοδο εκεί».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει κατά μια μονάδα τις εργοδοτικές εισφορές λέγοντας πως «όταν μας το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά αυτή θα είναι η πρώτη μείωση που θα κάνουμε».