Μητσοτάκης: Περίπου 300 εκατ. από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια – Θα κατευθυνθεί σε ευάλωτους

Μετά την είδηση για τον νέο ΦΠΑ στον καφέ, στα ταξί και στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «πλέον έχουμε μια καλή εικόνα» και πρόσθεσε πως πρόκειται για μία κίνηση κοινωνικής αλληλεγγύης, «τα έσοδα θα κατευθυνθούν στη στήριξη των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «Δεν δημεύουμε τα έσοδα των επιχειρήσεων».

«Η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 και το 2023 και τώρα που έχουμε μια εικόνα για φέτος το ΥΠΟΙΚ πήρε αυτή την απόφαση που θεωρώ δίκαιη. Είναι κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς», είπε.

Για τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί είπε ότι είναι μια σημαντική απόφαση γιατί η κατάσταση των μέσω μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. «Πήρα μία σημαντική απόφαση για μονιμοποίηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα ταξί για να στηρίξουμε τη μετακίνηση μέσω ταξί και να μην υπάρξει αύξηση στα κόμιστρα» σχολίασε.

Η κατάσταση στα ΜΜΜ δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας πως τα ταξί χρειάζεται να είναι προσιτά στον μέσο πολίτη. Το ίδιο, ανέφερε, ισχύει και για το take away του καφέ. Πρόσθεσε πως είδαμε μειώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα στο ράφι.

Η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, είπε ο πρωθυπουργός και ανάφερε πως οι επιχειρήσεις χρειάζεται να μας βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση τιμών.

Αναφορικά με την αύξηση μισθών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως αυτή έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια. Εκτίμησε πως ο μέσος μισθός στο τέλος του έτους θα προσεγγίσει τα 1.300 ευρώ.

Αναγνωρίζεται η προσπάθεια να μπει μία τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας, είπε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο είπε πως η κρίση στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται να αντανακλά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια είπε: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον υπουργό Οικονομικών να πάει στο γενικό λογιστήριο και να συζητήσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζομαι θα πάει».