Μούντρες: Η γιόγκα των δαχτύλων που επηρεάζει την υγεία μας

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε τα χέρια μας; Είναι από τα πιο σύνθετα και όμορφα εργαλεία που διαθέτουμε. Απαραίτητα και πολύτιμα για τον τρόπο ζωής μας και τον βιοπορισμό μας. Εκτός από το να πρωταγωνιστούν στις απλές καθημερινές μας δραστηριότητες, εκτελούν τις γνωστικές μας δεξιότητες. Μεσολαβούν για να έρθουμε σε επαφή και να νιώσουμε τους άλλους.

Ίσως ήρθε η ώρα να τους κάνουμε ένα δώρο…Τη «γιόγκα των δακτύλων».

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γιόγκα, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, συναντήσαμε τη μεταφράστρια του βιβλίου «Μούντρες- Η Γιόγκα στα χέρια σας».

Η Αγγελίνα Λυκόγιαννη, δασκάλα «χάθα γιόγκα» η ίδια, έδωσε την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να ενημερωθεί για τις θεραπευτικές στάσεις των δακτύλων, σύμφωνα με το βιβλίο της Ελβετίδας Γκέρτρουντ Χίρσι (Gertrud Hirschi), εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

«Τα χέρια μας είναι σύμβολα, έχουν δύναμη, μιλούν τη δική τους γλώσσα, εκφράζουν με εύγλωττο και άμεσο τρόπο τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τη στάση του νου, την εσωτερική μας ζωή. Γιατί, λοιπόν να μην τους χαρίσουμε απλά και χωρίς κόπο, αγάπη, ανακούφιση, σφρίγος και χαρά; Και αυτά είναι σίγουρο πως θα ανταποδώσουν πολλαπλά.»

Συνέντευξη στην Έφη Ζέρβα

Τι είναι οι Μούντρες;

Μούντρα στα σανσκριτικά, την αρχαία ινδική γλώσσα, σημαίνει ενεργειακή σφραγίδα, μυστική χειρονομία και στάση του νου. Οι δημοφιλέστερες μούντρες είναι ασκήσεις για τα δάκτυλα των χεριών. Παρόλα αυτά υπάρχουν και αρκετές μούντρες για το πρόσωπο και ολόκληρο το σώμα. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι τα χέρια χρησιμοποιούνται ως μέσα, ως «κανάλια» θεραπείας σε πολλές αγωγές υγείας και τέχνες που μας έρχονται από την Ανατολή. Ενδεικτικά αναφέρω το ταϋλανδέζικο μασάζ, την ρεφλεξολογία, το shiatsu (η γιαπωνέζικη ενεργειακή μάλαξη με δακτυλοπιέσεις) και το ampuku (αρχαία γιαπωνέζικη μάλαξη με τα χέρια στην κοιλιακή χώρα).

Η Αγγελίνα Λυκόγιαννη δασκάλα «χάθα γιόγκα» και μεταφράστρια του βιβλίου «Μούντρες -Η Γιόγκα στα χέρια σας»

Οι μούντρες, εκτός από εξαιρετικές ασκήσεις για το σώμα, λειτουργούν ευεργετικά και σε περιπτώσεις ασθένειας. Αυτό, όμως, που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι αυτές οι τέχνες θέλουν χρόνο, επιμονή και υπομονή γιατί αντιμετωπίζουν την αιτία και όχι το σύμπτωμα του προβλήματος.

Οι ασκήσεις είναι εύκολες; Μπορεί να τις κάνει και κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τη γιόγκα;

Οι μούντρες είναι κατάλληλες για ανθρώπους όλων των ηλικιών και για εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την γιόγκα. Εκτελούνται απλά και χωρίς ιδιαίτερο κόπο στο σπίτι, στον χώρο εργασίας, ακόμα και όταν βρισκόμαστε εν κινήσει.  Η συγγραφέας του βιβλίου Gertrud Hirschi έχει μεριμνήσει για την αναλυτικότατη περιγραφή των ασκήσεων η οποία συνοδεύεται πάντα από επεξηγηματικότατα σκίτσα.

Εσείς, είστε δασκάλα  χάθα γιόγκα. Θέλετε να μας πείτε πώς ήρθατε σε επαφή με τη γιόγκα και γιατί επιλέξατε τη χάθα;

Όπως πολύ σωστά αναφέρατε είμαι πιστοποιημένη δασκάλα hatha yoga, από την Ακαδημία Γιόγκα Λωτός, μια εκ των παλαιότερων σχολών γιόγκα και εκπαίδευσης δασκάλων στην Ελλάδα.

Με την γιόγκα πρωτοσυναντήθηκα το 2006 όταν εργαζόμουν και σπούδαζα στο Λονδίνο. Επέλεξα να εκπαιδευτώ στη hatha καθώς είναι το θεμέλιο, το σημείο εκκίνησης αν θέλετε, και ένα είδος που μπορεί, με την σωστή καθοδήγηση, να είναι προσιτό σε όλους σε αντίθεση με πιο σύγχρονα και δυναμικότερα συστήματα γιόγκα.

Η hatha εμπεριέχει και μια από τις βασικές αρχές της πρακτικής που είναι η σύνδεση σώματος και ψυχής, πνεύματος και ύλης, η εξισορρόπηση των αντιθέτων. Επίσης στη hatha yoga δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην pranayama (τεχνικές ελέγχου της αναπνοής και της βιοενέργειας), στην βαθιά χαλάρωση και τον διαλογισμό μετά την ολοκλήρωση της σωματικής πρακτικής.

Τι έδωσε σε εσάς το βιβλίο και θελήσατε να το συστήσετε στο ελληνικό κοινό;

Το βιβλίο επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πεποίθηση μου πως η γιόγκα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως και μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων ακόμα κι αν το σώμα τους δεν έχει την ευλυγισία, την δύναμη ή την αντοχή που διαθέτει ένα νέο και σφριγηλό σώμα.

Οι μούντρες είναι η γιόγκα του μη-ανταγωνισμού γιατί κανείς δεν θα μπει στη διαδικασία της σύγκρισης καθώς είναι τεχνικές στις οποίες μπορούν να ασκηθούν όλοι. Επίσης πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο με αγάπη, χωρίς έπαρση, σε γλώσσα κατανοητή στο οποίο η συγγραφέας καταθέτει συχνά τις προσωπικές της εμπειρίες αλλά και αυτές των μαθητών της για το πώς οι μούντρες τη βοήθησαν να βρει γαλήνη, ισορροπία και βελτίωσαν την φυσική της κατάσταση και την υγεία της.

Τα εισαγωγικά κεφάλαια του βιβλίου διαβάζονται σχεδόν σαν λογοτεχνία και οι τεχνικές περιγράφονται με πολύ δελεαστικό τρόπο. Μάλιστα κάθε μούντρα συνοδεύεται από συμβουλές βοτανοθεραπείας και θετικούς οραματισμούς γιατί, μπορεί να έχει γίνει δυστυχώς κλισέ, αλλά η σκέψη μας έχει δύναμη ακόμα κι αν εν τέλει πιστεύουμε πως πρόκειται για αυθυποβολή.

Πάντα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ πράγματι στη γιόγκα να διαχωρίσω την τεχνική από τη θρησκεία. Πολλά κείμενα της γιόγκα (Πατάντζαλι) θεωρούνται ιερά κείμενα. Και πολλοί άνθρωποι που αρχίζουν γιόγκα για χαλάρωση ή γυμναστική, στην πορεία ανακαλύπτουν πνευματικές ιδιότητες και θετικά αποτελέσματα στην ψυχοσύνθεση τους που δεν τα είχαν φανταστεί. Η γιόγκα διαθέτει διαλογιστικό και πνευματικό πυρήνα. Στόχος είναι η ένωση με τον Θεό.

Εάν η γιόγκα δεν είναι θρησκεία τότε τι είναι;

Η γιόγκα είναι φιλοσοφικό σύστημα. Η ένωση με το θεϊκό (στην οποία αναφέρεται αρκετά συχνά η Hirschi στο βιβλίο) είναι ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες. Η γιόγκα δεν είναι θρησκεία, είναι όμως ένα σύστημα αξιών, μια πρόταση ζωής που έχει ως κύριο στόχο την αυτοβελτίωση και την ηθική πορεία σε τούτο τον κόσμο.

Διδάσκει την αγάπη για όλα τα ζωντανά πλάσματα, θέτει μια σειρά από οικουμενικά και πανανθρώπινα ερωτήματα που έχουν θέσει ξανά και ξανά όλα τα σπουδαία φιλοσοφικά συστήματα από την χαραυγή της ανθρώπινης ύπαρξης μέχρι σήμερα. Και το βασικό της χαρακτηριστικό (και αυτό που την διαχωρίζει από τις θρησκείες) είναι η παντελής έλλειψη δογματισμού, φανατισμού και επιβολής εκ των άνω.

Θέλετε να προτείνετε στους αναγνώστες του ΕΡΤNews.gr μια μούντρα για την καθημερινότητά τους;

Θα προτείνω μια από τις αγαπημένες μου, την Hakini Mudra που βελτιώνει τη συγκέντρωση, τονώνει τη μνήμη και μάς βοηθά να ξαναβρούμε εκείνη την κόκκινη κλωστή της σκέψης που ενίοτε χάνουμε στην καθημερινότητα σπαταλώντας- άθελα μας- αλόγιστα τα ενεργειακά μας αποθέματα.

Οι Μούντρες θα μπορούν να αντικαταστήσουν δημιουργικά-και γιατί όχι με ωραία ενέργεια- το κινητό μας και το μανιακό σκρολάρισμα που μας πιάνει στις αίθουσες αναμονής των ιατρείων, στις ουρές στα ταμεία, στις στάσεις των λεωφορείων και των τρένων. Σε όλες τις αναμονές εκνευρισμού, όπως τις χαρακτηρίζει η Χίρσι, αρκεί να είμαστε σε θέση να αποσυρθούμε για λίγο στον εαυτό μας.

Στο βιβλίο υπάρχει παράρτημα διατροφής και βοτανοθεραπείας που ακολουθεί τις κινήσεις των δακτύλων.


info: Η συγγραφέας Gertrud Hirschi είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσα από τα βιβλία της για τις Μούντρες και τη Γιόγκα, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται ακόμη και στην Ινδία. Διηύθυνε μια σχολή Γιόγκα στη Ζυρίχη επί τριάντα (30) χρόνια και παραδίδει σεμινάρια στην Ελβετία και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου ενός σεμιναρίου που έλαβε χώρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum, στο Νταβός, στις αρχές του 2022. Το 2002 είχε τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει προσωπικά στην Ινδία τονσπουδαίο θεραπευτή και ειδικό στις Μούντρες Keshav Dev και να μαθητεύσει κοντά του, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά αυτών των πανάρχαιων τεχνικών για υγεία και ευζωϊα. Ζει με τον σύζυγό της και τη γάτα της και πάνω στο γραφείο της υπάρχει ένα σημείωμα που λέει: «Ακόμα και αν κάτι μας λείπει, τούτο δεν πρέπει να μας σταματήσει από το να απολαμβάνουμε με όλη μας την καρδιά όσα έχουμε» (Τζέιν Όστιν, 1775-1817).

H Αγγελίνα Λυκόγιαννη είναι πιστοποιημένη δασκάλα hatha yoga 500 hr, απόφοιτη της Ακαδημίας Γιόγκα Λωτός της Λίντας Καπετάνιου. Επίσης έχει ολοκληρώσει το πρώτο έτος εκπαίδευσης στο Gen Shiatsu, με τη δασκάλα και θεραπεύτρια Ane Grimseth. Το 2001 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στις Παραστατικές Τέχνες και την Πολιτιστική Διαχείριση στο Λονδίνο. Διδάσκει hatha yoga & vinyasa flow από το 2019.

Πηγή: ertnews.gr