Ν. Σουδάν: Πανώλη και ξηρασία φέρνει η κλιματική αλλαγή

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη πραγματικότητα για τους αγρότες του Νοτίου Σουδάν.

Στο βάθος η επισιτιστική ανασφάλεια περισσότερων από 7 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα, όπου 1,65 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (WFP).

Ο αγρότης Samuel Yuot Nyok,  τα τελευταία χρόνια έχει δει τη συγκομιδή να μειώνεται δραστικά λόγω περιόδων ακραίας ξηρασίας, μια αλλαγή στην εποχικότητα και την ένταση των βροχών και την έγκαιρη άφιξη παρασίτων που αλλοιώνουν τα τρόφιμα

Στην αποθήκη σιτηρών του στα περίχωρα της μικρής πόλης Renk, στη βόρεια πολιτεία του Άνω Νείλου και στα σύνορα με το Σουδάν, ο Samuel ξεναγεί την EFE μέσα από σακούλες με λευκό σόργο, ένα τυπικό δημητριακό της περιοχής που είναι  και το κύριο συστατικό μιας ποικιλίας πιάτων με τα οποία ο πληθυσμός του Νοτίου Σουδάν προσπαθεί να ξεφύγει από την πείνα προσπαθώντας να επιβιώσει από την κατάρρευση της τοπικής αγοράς.

«Η περίοδος των βροχών αρχίζει συνήθως στα μέσα Μαΐου και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά οι καιροί αλλάζουν και λόγω της κλιματικής αλλαγής μερικές φορές έρχεται νωρίτερα ή αργότερα», εξηγεί στην EFE, ανησυχώντας για τις αλλαγές στο κλίμα, που τον αναγκάζουν να προσαρμόζει τη δουλειά του στο χωράφι σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει στο έπακρο τη γη.

«Τον τελευταίο καιρό δεν παίρνουμε την αναμενόμενη ποσότητα ή ποιότητα της συγκομιδής», εξηγεί καθημαγμένος ο Σουδανός αγρότης.

Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. «Μεταξύ 2021 και 2022, συγκομίσαμε περίπου 30.000 μετρικούς τόνους δημητριακών, αλλά από πέρυσι αυτή η ποσότητα έχει μειωθεί σε περίπου 8.000 μετρικούς τόνους. Τώρα, με την παράταση της περιόδου συλλογής μέχρι τον Ιούνιο, δεν νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε τις 10.000», λέει στην EFE ο Loboka Boko Moses.

Αυτός ο διευθυντής logistics και αποθήκης του WFP στο Renk εποπτεύει τέσσερις τοπικούς προμηθευτές σιτηρών. «Δεν ξέρω αν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή σε ποιον λόγο, αλλά ξέρω ότι η σοδειά έχει μειωθεί», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην Πύλη Γνώσης για την Κλιματική Αλλαγή, οι μέσες θερμοκρασίες στο Νότιο Σουδάν είναι συνήθως πάνω από 25ºC, με μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από 35ºC, οι οποίες κατά τη διάρκεια του Μαΐου κυμαίνονταν μεταξύ 42ºC και 45ºC.

Η ετήσια βροχόπτωση στον Άνω Νείλο είναι μεταξύ 700 και 1.300 mm. ξεκινώντας από τον Μάιο, αν και οι βροχές  δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Η μείωση της συγκομιδής επηρεάζει άμεσα την αγορά και τον πληθυσμό, που βλέπει τις δυνατότητές τους να αγοράσουν αυτό το σιτηρό, τη βάση της διατροφής τους και ακόμη και το μόνο συστατικό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά, μειωμένες.

Σε όλα αυτά προστίθενται και άλλα προβλήματα. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση ορισμένων εντόμων που τρώνε τις φυτείες πριν αναπτυχθούν τα δημητριακά.

Μεταξύ άλλων δράσεων, το WFP βοηθά 43.000 μικρούς αγρότες όπως ο Samuel, 29.000 από αυτούς γυναίκες, στη χώρα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και την υποδομή τους για τη διανομή προϊόντων στις τοπικές αγορές και την τόνωση του εμπορίου στην ίδια την κοινότητα, αλλά και πέρα ​​από τα σύνορα.

Η ιδέα είναι ότι μέρος της παραγωγής φτάνει στο γειτονικό Σουδάν για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού, των θυμάτων του πολέμου που ξέσπασε στα μέσα Απριλίου του περασμένου έτους μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Rapid Support Forces (FAR).

«Με τη βοήθεια του WFP, 7.000 τόνοι τροφίμων διανεμήθηκαν σε νοικοκυριά που συμμετέχουν σε δραστηριότητες δημιουργίας περιουσιακών στοιχείων, 494.000 άτομα έλαβαν βοήθεια μέσω αυτού και 569 χιλιόμετρα δρόμων έχουν αποκατασταθεί το 2023 για να εξυπηρετηθούν οι πληθυσμοί που πλήττονται από την επισιτιστική ανασφάλεια.