Ν. Ζηλανδία: Με επιβατικές πτήσεις στο μέλλον θα μετακινείται πιθανότατα ο πρωθυπουργός λόγω παλαιότητας των Boeing 757 που τον μετέφεραν

Το αεροπλάνο των αμυντικών δυνάμεων της Νέας Ζηλανδίας που μετέφερε τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λούξον στην Ιαπωνία χάλασε την Κυριακή, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει το ταξίδι με επιβατική πτήση, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το γραφείο του – αναφέρει το Reuters.

Ο Λούξον πραγματοποιεί επίσκεψη τεσσάρων ημερών στην Ιαπωνία, όπου αναμένεται να συναντήσει τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και να προωθήσει τις επιχειρήσεις της Νέας Ζηλανδίας.

Μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας ανέφεραν ότι το αεροσκάφος Boeing 757 χάλασε κατά τη διάρκεια στάσης ανεφοδιασμού στην Παπούα Νέα Γουινέα, αφήνοντας την επιχειρηματική αντιπροσωπεία και τους δημοσιογράφους αποκλεισμένους στο Port Moresby, ενώ ο Luxon πέταξε με εμπορική πτήση για την Ιαπωνία.

Τα δύο 757 που ανήκουν στην Άμυνα της Νέας Ζηλανδίας είναι άνω των 30 ετών και η ηλικία τους τα έχει κάνει όλο και λιγότερο αξιόπιστα.

Η υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας Τζούντιθ Κόλινς δήλωσε στο ραδιόφωνο Newstalk ZB τη Δευτέρα ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα πτήσεων είναι «ντροπιαστικά» και ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο ο Λούξον και η αντιπροσωπεία του να πραγματοποιούν πτήσεις της γραμμής από εδώ και στο εξής.

Η γήρανση του εξοπλισμού και η διατήρηση επαρκούς αριθμού προσωπικού είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμυντική δύναμη της Νέας Ζηλανδίας. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.